RET en Qbuzz richten nieuw busbedrijf op

De RET en Qbuzz gaan samen een nieuw busbedrijf oprichten. De nieuwe onderneming gaat RET Buzz heten en wil het busvervoer ook na 2012 verzorgen.

Met de samenwerking hopen de busmaatschappijen de strijd om de ‘markt’ in de Rotterdamse regio te winnen. Binnenkort kunnen alle bedrijven hun plannen indienen om het busvervoer in een groot gedeelte van de Stadsregio Rotterdam te mogen doen. Het gaat om het busvervoer voor de periode 2012-2019.

Regio
De RET en Qbuzz stappen op basis van een 50-50-verdeling in RET buzz. De samenwerking geldt alleen voor de Rotterdamse regio. Qbuzz heeft ook lijnen in andere delen van Nederland. De RET blijft zelfstandig doorgaan met de tram en de metro.

Politieke weerstand
GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte wil opheldering van VVD-wethouder Baljeu van Verkeer. De gemeenteraad zou zich eerst over het plan moeten uitspreken, omdat de partij bang is dat de plannen voor het bedrijf ten koste gaan van het normale openbaar vervoer van de RET. Baljeu wil niet reageren voordat de Nederlandse Mededingingsautoriteit een uitspraak heeft gedaan over de wenselijkheid van de fusie.

Ondernemingsraad
De Ondernemingsraad van de RET heeft een negatief advies gegeven over RET buzz. ,,Maar we weten dat de directie de plannen toch doorzet,’’ zegt OR-voorzitter Henk van der Maden. ,,We realiseren ons ook dat samenwerking meer kansen biedt om de busconcessie binnen te halen. Voor ons wordt het zaak om voor ons personeel de beste voorwaarden te creëren.’’

Bezuinigingen
De RET heeft al eerder aangegeven dat de bezuinigingen in het stadsvervoer het bedrijf dwingen om forse maatregelen te nemen. Van zowel de rijksoverheid als de stadsregio krijgt RET minder geld. Daarbij gaat het niet alleen om de bus, maar worden ook tram en metro getroffen. De banen van 200 werknemers staan op de tocht.

Deel dit artikel: