nieuws

Jules Deelder bijna 65: "Eindelijk krijg ik een vast inkomen"

ROTTERDAM - Dichter, schrijver, jazzdrummer, nachtburgemeester en oer-Spartaan: dinsdag 24 november wordt Julius Anton Deelder 65 jaar. RTV Rijnmond besteedt de komende dagen uitgebreid aandacht aan de Rotterdamse dichter.
Verslaggever Jack Kerklaan sprak uitvoerig met de Rotterdamse levenskunstenaar. U hoort in het interview typisch Deelderiaanse bepiegelingen over zijn leven en de dood, waaraan hij meerdere malen ontsnapte.
Eén keer werd hij doodverklaard: in 2002 meldde de website van RTV Rijnmond dat Deelder dood was gevonden door zijn huishoudster. Toen Rijnmond-verslaggever Jack Kerklaan poolshoogte ging nemen bij het huis van Deelder, deed de dichter zelf open en beet Kerklaan toe: "Ik ben niet dood en nou opgepleurd". Een computerhacker bleek de website van RTV Rijnmond te hebben gekraakt en het bericht te hebben geplaatst. Het werd prompt door de landelijke media overgenomen.
Ook overleefde hij een zwaar auto-ongeluk. Met 170 kilometer per uur knalde hij met zijn sigaarvormige Citroën tegen de vangrali. Als door een wonder kon hij levend uit het wrak worden gesneden.
Deelder verheugt zich op zijn AOW: 'Eindelijk heb ik een vast inkomen, van wel 1000 euro per maand'. Veel veranderen zal er volgens Deelder niet: 'Je bent nooit ouder dan één dag. Stil leven na mijn 65ste kan ik niet. Er verandert geen reet.'
De nachtburgemeester is ervan overtuigd 99 te worden. Op één doof oor na, heeft Deelder verder geen klachten. Vol vertrouwen gaat hij verder op de ingeslagen weg, want zo zegt hij: 'Alles in het leven ligt open, als het maar niet je benen zijn.'
En mocht het onvermijdelijke einde naderen, dan heeft daar vrede mee: 'Dood of levend, je blijft deel uitmaken van het universum. Ik heb nergens spijt van en hoef ook nergens op terug te komen. Het zal me aan me reet roesten wat ze met me zullen doen na mijn dood. Kijk ik weet zeker: ze zullen je niet boven de aarde laten staan, als je gaat stinken dan pleuren ze je wel in een kuil.'
Tenslotte doet Deelder nog een kleine ontboezeming over zijn haardracht en geeft tegelijk een sneer aan Geert Wilders: 'Ik draag zelf ook regelmatig een hoofddoekje om mijn stijle haar plat in model te houden. Daarom ben ik tegen de kopvoddentax.'
Kijk naar het lange interview dat Ronald Vonk had met Jules Deelder (12 minuten)
Jules Deelder is Nachtburgemeester van Rotterdam, schrijver, deskundige op het gebied van jazz én ... dichter. Drie Rotterdammers laten hun licht schijnen over zijn gedichten: historicus Peter Bulthuis, dichter Rien VroegindeWeij en Jeroen Naaktgeboren van de Woorddansers.
Volgens zijn vrienden Hans Citroen en Bob Visser zette Deelder Rotterdam in de jaren '70 op de kaart: "Terwijl er in de in de rest van Nederland nogal op Rotterdam werd neergekeken, gebeurde het wat Deelder betreft allemaal hier in Rotterdam. Dat is zijn grootste verdienste voor de stad."