nieuws

CO2-opslag Barendrecht nu definitief

ROTTERDAM - De CO2-opslag onder Barendrecht gaat er komen. Dat hebben milieu-minister Cramer en minister Van der Hoeven van Economische Zaken besloten.
Eerst komt er een proef in een klein leeg gasveld van 0,8 megaton. Na die proef wordt gekeken of de opslag echt kan doorgaan in het lege gasveld onder de wijk Ziedewij. Dat zou dan een veld van 9,0 megaton worden.
In een reactie op het besluit liet Cramer weten dat bewoners zich absoluut geen zorgen hoeven maken. "Ik durf met mijn hand op mijn hart te zeggen dat het veilig is. Barendrecht is de beste plek'', zei de minister.
Tegen de opslag bestaan nog steeds grote bezwaren. De gemeenteraad van Barendrecht en alle fracties van de provinciale staten zijn tegen, omdat het niet helemaal veilig zou zijn. De stichting CO2isNEE verzet zich er ook tegen.
Vanwege de bezwaren heeft minister Cramer laten weten volgende week dinsdag naar Barendrecht toe te komen om vragen te beantwoorden. Cramer hoopt dat veel bewoners op komen dagen en wil uitleggen dat ze juist rekening heeft gehouden met de bezwaren, door met een relatief klein gasveld te beginnen.
In plaats van onder Barendrecht, zou er ook CO2 kunnen worden opgeslagen in een leeg gasveld onder de Noordzee. Volgens minister Cramer gaat dat ook zeker gebeuren: "We gaan sowieso ook flink op zee opslaan, de helft van dat wat we aan CO2 willen opslaan gaat op zee", reageerde Cramer tegen Radio Rijnmond.