nieuws

‘Linda V. zat achter moord op Hans Lijesen’

ROTTERDAM - De Rotterdamse Linda V. zat wel degelijk achter de moord op haar toenmalige partner Hans Lijesen in 1999. Dat zegt de tweede echtgenoot van Linda, Sjaak M.
De man heeft in de afgelopen jaren wisselende verklaringen afgelegd over haar betrokkenheid. Aan de vooravond van het proces tegen Linda V. is hij heel stellig. "Ze heeft een hele grote rol gespeeld. Zij zit achter de moord, dat weet ik. Maar ik wil verder niet in detail treden".
Hans Lijesen werd in september 1999 doodgeschoten in zijn eigen winkel, Wopido geheten, in de Benthuizerstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Justitie vermoedde toen al dat Linda de moord had laten plegen, om de miljoenenerfenis te kunnen opstrijken. Het onbrak alleen aan voldoende bewijs.

Peter R. de Vries

Linda vertrok ondertussen met haar nieuwe echtgenoot Sjaak naar Costa Rica. De relatie liep stuk en Sjaak stapte naar misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Zijn relaas kwam erop neer dat Linda in 1999 ene Dirk van R. had ingehuurd om Lijesen te vermoorden.
Voor justitie was dat reden om de zaak te heropenen en Linda te laten oppakken in Costa Rica. Sjaak werd verzocht naar Nederland te komen, om zijn verklaring ook door de politie te laten optekenen. Bij aankomst op Schiphol werd hij echter zélf in de boeien geslagen: wegens betrokkenheid bij de moord en het profiteren van de erfenis.
Sjaak weigerde vervolgens een verklaring af te leggen over Linda. Kort nadat hij door het gerechtshof van alle beschuldigingen was vrijgesproken, gaf hij een interview voor Radio Rijnmond. Zijn lezing over de moord draaide 180 graden: alles wat hij had gezegd over Linda had de politie hem verteld. Hij wist zelf niets van haar betrokkenheid en kon ook niet geloven dat zij er iets mee te maken had.

'Sjaak is onbetrouwbaar'

De advocaat van Linda V., Cees Korvinus, vond daarom dat de rol van Sjaak als ‘kroongetuige' was uitgespeeld: wie wisselt van verhaal is onbetrouwbaar, aldus Korvinus. De Rotterdamse rechtbank zag in de tegenstrijdige verklaringen redenen om Sjaak in persoon aan de tand te voelen. De rechter koos voor Curacao als ontmoetingsplaats: dat was redelijk in de buurt van Costa Rica en veel gemakkelijker te regelen dan een missie naar het Midden-Amerikaanse land.
Maar Sjaak ligt dwars. Telefonisch meldt hij vanuit Costa Rica: "Het is anderhalve dag vliegen en dat kan ik niet aan met mijn rug. Daarnaast is Curaçao Nederlands grondgebied. Ik weet niet wat er daar gaat gebeuren. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in justitie en politie in Nederland".

Boos op de politie

Bij Sjaak M. zit de schrik er nog altijd goed in, na zijn arrestatie op Schiphol enkele jaren geleden. In deze onplezierige ontmoeting met de politie lijkt ook de reden te schuilen, van het veranderen van zijn belastende verklaring. Hij was zo boos op de Nederlandse politie dat hij de recherche geen bewijsmateriaal gunde, zo valt uit zijn toelichting over de telefoon op te maken.
Sjaak woont inmiddels weer in Costa Rica en heeft een nieuw gezin gesticht. De rechter is welkom: "Dan zal ik alle openheid van zaken geven. Het komt erop neer dat het verhaal dat ik tegenover Peter R. de Vries heb verteld, het juiste verhaal is. Dat weet ik uit eigen waarneming van wat Linda mij na de moord heeft verteld. Ik heb ook het dossier gelezen en dan is voor mij één en één twee".
De rechtbank in Rotterdam maakt donderdag bekend of zij alsnog naar Costa Rica wil afreizen om Sjaak M. te horen. Gebeurt dat niet, dan is het woord aan justitie en zal bekend worden welke straf zij in petto heeft voor Linda V.
Foto: Sjaak M.