nieuws

Dominic Schrijer wordt lijsttrekker voor de Rotterdamse PvdA

ROTTERDAM - Dominic Schrijer wordt de lijsttrekker voor de PvdA bij de verkiezingen voor de Rotterdamse gemeenteraad. Daarmee zijn bijna alle lijsttrekkers bekend.
Ongeveer tweeduizend leden van de Rotterdamse PvdA konden stemmen voor hun nieuwe lijsttrekker. Schrijer werd met 52 procent van de stemmen gekozen en versloeg daarmee wethouder Hamit Karakus en raadslid Ronald Motta die zich ook kandidaat hadden gesteld.
De PvdA is op dit moment met achttien zetels de grootste partij in Rotterdam. De sociaal-democraten zitten samen met GroenLinks en het CDA in het college. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 trad ook de VVD toe tot het college, maar die partij stapte daar in april uit omdat de partij niet kon leven met de manier waarop de andere partijen omgingen met de rol van gemeente-adviseur Tariq Ramadan.

Leefbaar Rotterdam maakt op dit moment geen deel uit van de coalitie, maar is met 14 zetels wel de tweede grootste partij van Rotterdam. Die partij wordt net als tijdens de vorige verkiezingen aangevoerd door Marco Pastors.
Het CDA, SP en VVD hebben nu elk drie zetels. Het CDA wordt aangevoerd door Wubbo Tempel. De SP gaat de verkiezingen in met Leo de Kleijn als lijsttrekker en de VVD gaat de strijd aan onder aanvoering van Jeanette Baljeu.
GroenLinks heeft op dit moment twee zetels in de Rotterdamse raad. De partij zal worden aangevoerd door Arno Bonte. De CU/SGP en D66 (lijsttrekker Salima Belhaj) hebben allebei een zetel.
Op 3 maart van volgend jaar worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Rotterdammers kunnen dan ook stemmen voor de deelgemeenten. Vanwege mogelijke privacyschending wordt er dan weer met het oude vertrouwde potlood gestemd in plaats van met de computer.