nieuws

'Gamers zijn sociaal en geen eenzame nerds'

ROTTERDAM - Gamers zijn zeer sociaal en hebben online veel contact met anderen. Dit concudeert Jeroen Jansz, hoogleraar Media aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, na jarenlang onderzoek naar het sociale gedrag van 10.000 spelletjesfanaten.
Volgens Jansz voldoen de gamers niet aan het stereotype beeld van mensen die hun dagen afgesloten van de buitenwereld doorbrengen in een donkere kamer.
De hoogleraar concludeert dat deze groep juist zeer 'sociaal gemotiveerd' is. Ze delen hun mening over games met andere spelers op gamefora en blogs en denken veel na over het verbeteren of veranderen van de game. De veranderingen die zij bedenken delen zij graag met andere gamers.
Jansz deed ook onderzoek naar het effect van gewelddadige games. Hij onderstreept dat games schadelijk kunnen zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen. Ouders en winkeliers moeten daarom zich strikt houden aan de leeftijdsaanduidingen van games. De huidige classificatie voldoet volgens Jansz prima en geeft duidelijk aan voor welke leeftijd de game geschikt is.