nieuws

Onbegrip bij Victory Outreach over weigeren opvang in Rhoon

NVICTORY.cropresize.tmp.jpg
NVICTORY.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De kerkelijke organisatie Victory Outreach mag geen ex-verslaafden onderbrengen in het nieuwe opvangtehuis in Rhoon. De gemeente en de buurt zijn bang voor overlast.
Victory Outreach wil in het pand ruim tachtig ex-verslaafde vrouwen, begeleiders en een aantal families onderbrengen. De andere locaties van de kerk zitten inmiddels overvol en de wachtlijsten blijven groeien.
Victory Outreach komt oorspronkelijk uit Amerika. Overal ter wereld staan kerken en tehuizen, de zogeheten 'homes', voor ex-verslaafden. De gemiddelde verblijfsduur is twee jaar maar bijna iedereen die weggaat blijft nauw betrokken bij de kerk of gaat als vrijwilliger aan de slag. De aanpak van Victory Outreach lijkt te werken. Hun cliënten strandden vaak in de reguliere hulpverlening. Meestal hebben zij al in hun jeugd met het geloof te maken gehad.
Jerry Mendeszoon is voorganger van de Victory Outreach kerk in Rotterdam-Zuid. Hij predikt hier een paar keer per week en runt samen met zijn vrouw de twee Rotterdamse opvanghuizen. Deze aparte huizen voor mannen en vrouwen zitten vol en daarom willen graag uitbreiden. Het huurcontract van het pand in Rhoon is al getekend maar nu geeft de gemeente geen vergunning, dit tot ongenoegen van de voorganger.
Mendeszoon denkt vooral dat de buurtbewoners tegen de komst van de opvang zijn. Zijn vrouw zegt dat de bewoners moeten beseffen dat iedereen recht heeft om in de buurt van een grote stad te wonen, ook ex-verslaafden.
Omwonenden en de wethouder willen niet voor de camera reageren maar de wethouder laat schriftelijk weten dat 'het college niet zal meewerken aan een ontheffing van het bestemmingsplan'. Victory Outreach overweegt nu naar de rechter te stappen.