Volwassen Excelsior zorgt voor primeur

ROTTERDAM - Excelsior heeft vrijdagavond in de Jupiler League een einde gemaakt aan de ongeslagen status van Cambuur Leeuwarden. De Kralingers wonnen in Friesland met 1-2 en verkleinden de achterstand op de Noorderlingen tot vier punten.
Excelsior kwam na acht minuten aan de leiding, toen Cambuur-aanvaller Mark de Vries (ex-FC Dordrecht) de bal in eigen doel werkte. Via Guyon Fernandez (foto) waren de Rotterdammers dicht bij 0-2, maar Fernandez vergat de bal af te spelen op Kermit Erasmus. Een assist van Erasmus op Fernandez, die keurig afrondde, hielp Excelsior na 35 minuten aan een 0-2 voorsprong. Nadat Erasmus kort na rust een grote kans op 0-3 onbenut had gelaten, zorgde Sandor van der Heide in de 51e minuut voor 1-2. De uitvallen van Excelsior bleven in de tweede helft niet zonder gevaar. Omdat de bezoekers verzuimden om de 1-3 binnen te schieten, bleef Cambuur in de wedstrijd. Mark de Vries was het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn inzet werd prima gekeerd door doelman Arjan van Dijk. In een spannende slotfase kon het doelpunt aan beide kanten vallen, maar aan de 1-2 stand kwam geen verandering meer. Met vijftien punten uit zes duels is Excelsior een serieuze gegadigde voor de tweede periodetitel.