nieuws

Schiedamse broers gekoppeld aan liquidaties

CorP.jpg
CorP.jpg
ROTTERDAM - Twee Schiedamse broers worden in verband gebracht met meerdere liquidaties. Tijdens huiszoekingen is een groot aantal spullen gevonden, die volgens justitie gebruikt kunnen worden om moordaanslagen te plegen.
Dat blijkt uit de dagvaardingen tegen Cor (26) en Brian P. (22). Beiden zitten met een 35-jarige medeverdachte uit Leerdam vast voor poging moord. Zij zouden op 10 augustus hebben geschoten op een 34-jarige man in Amsterdam-West. Het slachtoffer was een bekende van de politie.
Arsenaal aan wapentuig
Tijdens de doorzoekingen van hun woningen en een safehouse in Amstelveen kwam een heel arsenaal aan spullen boven water. Het gaat onder meer om vijf gestolen auto’s, vijf huurauto’s, valse kentekenplaten, vier vuurwapens, handgranaten, bivakmutsen en kogelvrije vesten. Verder zouden de mannen hebben beschikt over zogeheten “GSM-jammers”, waarmee de plaatsbepaling van een mobiele telefoon kan worden verstoord. Op het paspoort van Brian was een foto van Cor aangebracht. De drie verdachten moeten op 13 november voor de rechter komen voor de mislukte aanslag in Amsterdam. Van andere liquidaties worden zij nog niet concreet verdacht. Wel heeft de recherche onlangs in het tv-programma Opsporing Verzocht het vermoeden uitgesproken dat zij mogelijk betrokken zijn bij meerdere moorden. Genoemd is de dubbele moord bij het pannenkoekenhuis in Leiderdorp op 4 februari. Verder werd in maart in de duinen van Hoek van Holland het dode lichaam van Onno Kuut gevonden. Kuut had een ontmoeting gehad met de slachtoffers in Leiderdorp.
Chinese tatoeage
Een opvallend detail was de Chinese tatoeage op de rug van Kuut, met de tekst “wees daadkrachtig”. Cor en Brian P. en hun medeverdachte blijken dezelfde tatoeages te hebben. De Amsterdamse recherche spreekt van een moordcommando, bestaand uit tien tot twaalf personen. Cor en Brian P. zijn bekenden van de politie. Cor heeft de bijnaam “De Paling”, omdat hij meerdere malen aan politie en justitie wist te ontkomen. Zo heeft de Schiedammer enkele spectaculaire ontsnappingen op zijn naam staan. In 2006 werd hij door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van de moord op Peter Smit in Rotterdam. Zijn broer Brian is veroordeeld voor een zeer gewelddadige gijzeling in seksclub Suzie Q. in Schiedam. Daarbij werd het personeel onder schot gehouden en werd één medewerkster verkracht. In de zaak Amsterdam-West is de politie nog op zoek naar een vierde man, van Molukse afkomst. De advocaten van de drie andere verdachten willen geen commentaar geven op deze zaak en de andere verdenkingen.
Foto Avro's Opsporing Verzocht: de verdachten met Chinese tatoeages op de rug