nieuws

Loverboys nu vooral actief op internet

ROTTERDAM - Loverboys zijn vaker op internet actief dan in eerste instantie werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de politie Rotterdam-Rijnmond en de Universiteit Utrecht.
Uit het onderzoek komt naar voren dat loverboys tegenwoordig veel vaker op internet op zoek gaan naar potentiële slachtoffers, in plaats van op schoolpleinen. Hun belangstelling gaat vooral uit naar meisjes die netwerk- en jongerensites als Hyves, MySpace en CU2 bezoeken. Volgens de politie lijkt de manier waarop loverboys hierbij aan hun slachtoffers komen, ('hawking') op de werkwijze van pedofielen. Bij
hawking
cirkelen de daders als een havik boven hun prooi, om vervolgens op het juiste moment toe te slaan. De internet loverboy hoeft ook minder moeite te doen om zijn slachtoffer te benaderen. Aan een internetprofiel kan een loverboy zien om wat voor meisje het gaat. Hij kan thuis zijn werk doen er zijn geen andere mensen in de buurt die het contact tussen loverboy en slachtoffer kunnen verstoren. Heeft de jongen het meisje eenmaal in zijn macht, dan wordt zij op allerlei manieren uitgebuit. De meisjes worden ingezet bij drugshandel, afsluiten van leningen en gsm-abonnementen en het leasen van auto's. Het doel van loverboys is uiteindelijk om makkelijk en snel veel geld te verdienen. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat de loverboys actief zijn in groepsverband. Eén man of meerdere jongens staan aan de top, verder bestaat de groep uit loopjongens, bewakers, chauffeurs en informanten. De politie Rotterdam-Rijnmond zegt de uitkomst van het onderzoek te gaan gebruiken bij de bestrijding van mensenhandel. Ook heeft de politie aangekondigd nadrukkelijker te gaan surveilleren op internet.
Afbeelding: meisje voor een webcam