nieuws

Harry Been: ‘Zonder nieuwe Kuip geen WK in Nederland'

ROTTERDAM - ‘Zonder nieuwe Kuip gaat het WK in Nederland niet door.' Dat zei Harry Been woensdag op TV Rijnmond. De lobbyist is directeur van het HollandBelgium Bid, de organisatie die het WK naar Nederland en België probeert te halen.
Eerder stelde Michael van Praag, bondsvoorzitter van de KNVB, al dat het WK niet naar Nederland komt zolang er geen nieuwe Kuip is. Hij kreeg woensdag bijval van Harry Been: ‘Ik zeg het niet graag, want dan komen die Rotterdammers in een machtige positie terecht, maar zonder een nieuwe Kuip gaat het echt niet door.'
Volgens Been krijg je alleen een WK toegewezen als je minimaal een stadion kunt leveren van 80 duizend man: ‘Daar gaan altijd wat plaatsen af, dus eigenlijk heb je een stadion nodig met een capaciteit van 85 duizend man. Als je dat niet kan bieden, val je af, dat is een grote drempel voor veel kandidaten.'
Feyenoord wil graag een nieuwe stadion bouwen op 500 meter afstand van de huidige Kuip. De vraag is alleen hoe dit bekostigd moet worden. Feyenoord hoopt op een flinke investering van de gemeente.
De FIFA neemt eind 2010 een beslissing over de WK's van 2018 en 2022. Behalve Nederland en België zijn er nog tien andere kandidaten.
foto: Harry Been