nieuws

Nobelprijswinnaar Kahneman te gast bij Erasmus Universtiteit

Working_Econ_Kahneman.cropresize.tmp.jpg
Working_Econ_Kahneman.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is de hoofdgast tijdens de 96e verjaardag van de Erasmus Universiteit. De Israëlische psycholoog ontvangt op 6 november in Rotterdam een eredoctoraat.
Kahneman (75) geldt als een van de belangrijkste wetenschappers op zijn gebied. In zijn werk combineert hij economie met psychologie. In 2002 kreeg hij de Nobelprijs voor de economie voor de zogenoemde prospect theory, waarin hij kijkt naar de psychologische aspecten die meespelen als een mensen een economisch besluit nemen, bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering.
Kahneman krijgt het eredocteraat tijdens Dies Natalis. Op de Dies Natalis herdenkt de universiteit jaarlijks de oprichtingdatum van de onderwijsinstelling.
Op 8 november 1913 was in de Doelen de oprichtingsbijeenkomst van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool (NHH), de eerste voorganger van de EUR. Zestig jaar later, 8 november 1973, vond wederom in de Doelen de officiële opening plaats van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit is een uitkomst van het samengaan van de Nederlandsche Economische Hoogeschool (de opvolger van de NHH) en de Medische Faculteit Rotterdam.
Ter ere van de verjaardag wordt elk jaar op of rond 8 november een plechtige bijeenkomst in de Aula georganiseerd. Er worden dan regelmatig eredoctoraten toegekend aan personen wegens uitstekende verdiensten in aan de EUR beoefende wetenschappen.