nieuws

‘Voetballers eerste divisie omgekocht door Rotterdamse bendes'

geld.cropresize.tmp.jpg
geld.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Chinese bendes in Amsterdam en Rotterdam hebben voetballers uit de Nederlandse eerste divisie omgekocht. Dat beweert de Canadese onderzoeksjournalist Declan Hill.
Hill baseert zich op gesprekken met mensen uit de Aziatische gokwereld. Hill zei vrijdag in de Volkskrant en het AD dat het gaat om laag geklasseerde teams. Die zouden volgens zijn bron uit Singapore de afgelopen weken met opzet uitwedstrijden met ruime cijfers hebben verloren.
De journalist deed over de hele wereld onderzoek naar omkoopschandalen in de voetballerij. Op een universiteit van Oxford studeerde hij af op dit onderwerp. Hij beweert dat hij de namen van de clubs en de verdachte uitslagen kent, maar dat hij ze pas in zijn volgende boek wil noemen. Dat verschijnt in aanloop naar het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika.
KNVB-directeur Henk Kesler is verrast door de beschuldigingen, maar zegt niet te kunnen uitsluiten dat Nederlandse teams zijn omgekocht: "Geen systeem is waterdicht. De illegaliteit weet altijd de mazen in de wet te vinden."