nieuws

Experiment: sirenes van hulpdiensten op je autoradio

zwaailicht2.jpg
zwaailicht2.jpg
ROTTERDAM - Automobilisten in onder meer de Rotterdamse regio, in en om Utrecht en in de provincies Drenthe en Friesland kunnen de komende vier weken op hun autoradio sirenes van ambulance, politie of brandweer te horen krijgen.
Maandag is de aftrap van het experiment van Rijkswaterstaat. Vorig jaar zomer is in Utrecht en Drenthe proefgedraaid met het systeem.

Geluidsinstallaties

Personenauto's zijn steeds beter geïsoleerd en de geluidsinstallaties worden ook steeds beter. Daardoor horen automobilisten pas op het laatste moment de sirenes van hulpdiensten. De Flister onderbreekt binnen een straal van 300 tot 400 meter radioprogramma's en zendt in plaats daarvan een signaal uit.

Proefgedraaid

,,Je hoort de hulpdiensten ver van tevoren, in plaats van dat je ze een seconde van tevoren in je achteruitkijkspiegel ziet'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe. Hij verricht de aftrap van het experiment in zijn woonplaats Bolsward komende maandag. Vorig jaar zomer is in de gemeente Utrecht en in Drenthe met twee voertuigen met succes proefgedraaid met het systeem. Dit keer doen veertig voertuigen mee, waaronder zes politiewagens van de politie Rotterdam-Rijnmond. .