nieuws

Omstreden bommenwerper voor Oorlogsmuseum

ROTTERDAM - Een omstreden beeld van een bommenwerper wordt donderdag voor het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam onthuld. Het beeld van ongeveer 5 bij 6 meter wordt verankerd in de kade voor het museum.
Het kunstwerk De Schaduw, ontworpen door beeldend kunstenaar Onno Poiesz, leidde al tot protesten van Rotterdammers, omdat het herinneringen opriep aan het bombardement op 14 mei 1940. Met Heinkel-bommenwerpers voerden de Duitsers een bombardement uit dat tot op heden een schaduw over de stad werpt.
Poiesz (1974) heeft met zijn vliegtuig juist een link willen leggen tussen nu en het verleden. Het kunstwerk is uitgevoerd in gegoten grijs beton. Want met veel beton is de stad in puin opnieuw opgebouwd, redeneert de kunstenaar.
De in Rotterdam geboren Poiesz gebruikt het vliegtuig veelal als symbool van de moderne tijd. Door het te stileren en met zijn staart in de grond te zetten, wordt de moderne machine een hulpeloos object.
,,Het werk weegt wel vijf ton (5000 kilo)'', zei Poiesz woensdag, terwijl medewerkers met forse schroeven het gevaarte op een sokkel bevestigden. ,,Als oer-Rotterdammer kan ik die ophef goed begrijpen. Maar bedenk wel dat het een markering is, geen monument.''
Vorig jaar verhuisde het OorlogsVerzetsMuseum van Katendrecht naar de Coolhaven. Het ligt enigszins verscholen onder een brug. Het reusachtige vliegtuig (schaalmodel van een Heinkel HE-111) moet de passanten op het museum attenderen.
foto: een Heinkel-bommenwerper in actie tijdens WOII

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl