nieuws
Dutch Design Awards voor Rotterdamse ontwerpers

ROTTERDAM - De nieuwe garderobe Merry-go-round coat rack van Studio Wiekie Somers in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen is onderscheiden met de Golden Eye 2009. De Golden Eye wordt toegekend door een internationale jury en is de prijs voor de beste Nederlandse vormgeving voor 2009.
Studio Wieki Somers wordt gevormd door Wieki Somers zelf en Dylan van den Berg. Zij wonen en werken in Rotterdam en Schiedam. Hun Merry-go-round coat rack is een groot rond jassenrek met kleerhangers. Mensen die hun jas veilig willen ophangen kunnen hun kleding door aan een touw te trekken hoog en veilig ophangen.
In het jury-rapport wordt het rek een: ,,Ruimtelijk ballet voor jassen,'' genoemd. ,,Waarbij het seizoen het kleurenpalet bepaalt. Het zorgt ervoor dat de beleving van het museum begint zodra je binnenkomt, en iets banaals als een garderobe is zelf een kunstwerk geworden. De gebruiker wordt door participatie onderdeel van het design. De betrokkenheid van de designer bij het product is voelbaar, en de technische en esthetische uitvoering is excellent. Al deze kwaliteiten samen maken dit de beste vormgeving van dit moment." De creatie werd ook onderscheiden in de categorie beste interieur cultureel.
De publieksprijs ging naar The Flying Grass Carpet. Een samenwerkingsproject van de Rotterdamse ontwerpers HUNK-Design en ID-Eddy. The Flying Grass Carpet is een tijdelijk kunstgrasveld van 25 bij 36 meter dat overal uitgerold kan worden. Dat gebeurde onder meer vorig jaar augustus en september op het Schouwburgplein in Rotterdam tijdens het Rotterdam Groen Jaar.
Andere Rotterdamse projecten die in de prijzen vielen waren Parksite van het Rotterdamse Doepel Strijkers Architecten en Lex Architecten in de categorie beste privaat interieur en Flow 5.0 van Studio Roosegaarde in de categorie beste autonoom ruimtelijk ontwerp.
Parksite is een tot woning verbouwde oude ambulancegarage aan de Rotterdamse Schiekade. De achterste muur is vervangen door een groot glazen venster waardoor er een uitzicht op een binnenpark ontstond. Doepel Architects is verantwoordelijk voor meerdere projecten in Rotterdam. Ze waren bijvoorbeeld eerder al verantwoordelijk voor het interieur van het nieuwe gedeelte van Rotown en het onderkomen van RTV Rijnmond.
Studio Roosegaarde is van Daan Roosegaarde. Een kunstenaar die vanuit Rotterdam werkt. Hij studeerde onder andere aan het Rotterdamse Berlage Institute en maakt interactieve landschappen. Zijn onderscheiden project Flow 5.0 bestaat uit honderden ventilatoren die reageren op beweging van voorbijgangers. Roosegaarde ontwierp ook de Sustainable Dance Floor. De bewegingen van de dansende mensen wekken energie op. De vloer wordt door het Rotterdamse Sustainable dance Club aan partijen over de hele wereld verhuurd en verkocht.
Het Dune-project van Roosegaarde bestaat uit duizenden led-lichten die reageren op geluid en beweging. In 2007 werd Dune 4.1 in de Maastunnel geëxposeerd als onderdeel van Rotterdam 2007 City of Architecture. De 4.2 versie van Dune wordt een permannent kunstwerk van zestig meter langs de Maas. Het interactieve landschap wordt eind deze maand onthuld in De Esch.
Eerder werd al bekend dat Gert Dumbar de BNO Piet Zwart Prijs life time achievement award Dutch Design Awards zou ontvangen. Hij is met zijn Studio Dumbar gevestigd in Rotterdam.