nieuws

Tijdens de ijstijd leefden er hyena's op de Noordzee

ROTTERDAM - Tijdens de ijstijd leefden er hyena's op de Noordzee. Tot die conclusie kwamen onderzoekers toen ze mammoetbotten onderzochten die eerder werden gevonden tijdens zandwinning voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
In de mammoetbotten, die werden gevonden in de bodem van de Noordzee, zitten vraatsporen van hyena's. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat er circa 11.500 jaar geleden hyena's leefden die zich tegoed deden aan de reuzenolifanten. Wetenschappers vermoedden dat al langere tijd, maar niet eerder werd dit zo duidelijk aangetoond.
Tijdens verschillende ijstijden bestond de Noordzee niet, maar was het gebied tussen het huidige Nederland en Engeland een steppeachtig landschap. Daar leefden onder andere kudden wolharige mammoeten. Ook zijn er botten gevonden die door mensen zijn bewerkt. De deskundigen noemen ook dat opmerkelijk, omdat dit aantoont dat mensen in het gebied leefden.
De nu gevonden resten komen uit diepere grondlagen, waar door zogenoemde sleephopperzuigers is gebaggerd voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Ook werd er begin oktober een viskotter ingezet om zoveel mogelijk botten te verzamelen.
Foto: Dick Mol, onderzoeksmedewerker van het Natuurhistorisch Museum, toonde donderdag op de Maasvlakte een Mammoetkies.