nieuws

Blinde vrouw uit Spijkenisse kan na drie weken weer zien

ROTTERDAM - De 64-jarige Tineke Vos uit Spijkenisse werd begin dit jaar van de ene op de andere dag blind. Artsen kwamen maar niet achter de oorzaak van dit raadsel. Uiteindelijk ontdekte een oogarts dat het om een ontsteking aan de slagader bij haar slaap ging.
Na maandenlange medicatie is het zicht van Tineke Vos weer bijna helemaal terug.
In de weken dat Tineke Vos niets zag maakte ze gebruik van een witte stok. Voor even kon ze merken hoe het is om blind over straat te gaan: ‘Het is grappig hoe mensen ineens rekening met je houden. Je wordt gewaarschuwd dat het licht groen is en je hoort hoe moeders hun kind aanstoten om te waarschuwen dat ik naast ze loop'.
Volgens mevrouw Vos is het vreselijk blind te zijn. ‘Je zit tussen vier muren en het is donker. Ik kan me ook niet voorstellen om niet voor m'n gehandicapte dochter en kleinzoon te kunnen zorgen.
Tineke Vos heeft het geluk dat ze de witte stok gelukkig niet meer nodig heeft. In de plaatselijke supermarkt heeft ze een briefje opgehangen dat de stok te koop is, want volgens artsen is de kans klein dat de ziekte terugkomt.
Het is donderdag de Internationale Dag van de Witte Stok. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de mobiliteit van mensen met een visuele beperking en mensen bewuster te maken van de problemen die blinden en slechtzienden in het dagelijks leven ondervinden.
Kijk hieronder naar het verhaal van Tineke Vos