nieuws

Verslaafden raken extra zakcentje kwijt

ROTTERDAM - De Rotterdamse wethouder Kriens wil de inkomens van alle uitkeringsgerechtigden in de stad gelijk trekken. Verslaafden die nu via uitzendbureau Jobs Score zijn het hier niet mee eens, want ze raken de helft van hun extra inkomen kwijt.
Nu nog verdienen verslaafde dak- en thuislozen 15 euro per dag bovenop hun uitkering Ze doen dit onder meer met het schoonmaken van straten. Volgens de wettelijke regels komen ze daarmee ver uit boven de ruim 750 euro die uitkeringsgerechtigden per jaar bij mogen verdienen. De helft van dit bedrag moet er dus af, vindt wethouder Kriens. Volgens haar moeten verslaafden niet anders worden behandeld dan andere bijstandsgerechtigden. Bovendien vindt ze het niet eerlijk tegenover bijvoorbeeld bijstandsmoeders, die ook niet extra mogen verdienen bovenop hun uitkering. De Nico Adriaan Stichting en Job Score denken dat het halveren van de bijverdienste ingrijpende gevolgen heeft voor hun cliënten. Veel verslaafden hebben beslag op hun uitkering vanwege eerder gemaakte schulden. De organisaties zijn nu bang dat de verslaafden weer andere manieren gaan vinden om aan het extra geld te komen. De verslaafden zelf vinden dat zij niet hetzelfde behandeld kunnnen worden als een 'gewone' uitkeringstrekker. Ze geven aan vaak een psychiatrische achtergrond te hebben, waardoor een normale baan voor hen niet is weggelegd.
Kijk naar een verslag over de verslaafden die een zakcentje bijverdienen via Jobs Score
Wat vindt u? Mogen verslaafden iets extra's bijverdienen bovenop hun uitkering? Geef uw mening hieronder in het forum van Rijnmond