nieuws

Rechter laat verdachten treindrama vrij

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft de drie verdachten van het treindrama op station Rotterdam-Alexander op vrije voeten gesteld. Volgens de rechter zal hun uiteindelijke straf niet langer worden dat de tijd dat ze al in voorarrest zitten. Het drietal werd een half jaar geleden opgepakt.
Tijdens de zitting op dinsdag had justitie in Rotterdam straffen geëist tot twee jaar cel. De mannen zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het fatale ongeluk op het station op nieuwjaarsochtend. Bij het incident kwam de 19-jarige Bas van der Weijden om het leven. Zijn 21-jarige vriend Kevin raakte daarbij zwaar gewond.
De mannen waren het spoor overgestoken om een vriend te gaan helpen die mishandeld werd door de drie verdachten. Volgens justitie werden ze door de verdachten teruggedrongen op het spoor toen er een trein aankwam. De slachtoffers werden vervolgens door de trein gegrepen. Officier van justitie D. de Jong:"Door het vechten werd de aandacht van de slachtoffers afgeleid, waardoor ze de trein niet zagen. Bovendien namen de verdachten een duidelijk risico dat er iets mis zou gaan, door een vechtpartij te beginnen op het perron en het spoor. De advocaten van de drie verdachten zeggen dat Bas van der Weijden niet werd belaagd op het spoor. Zij ontkennen grotendeels geweld te hebben gebruikt. De advocaten wijzen er ook op dat niet alle getuigen eensluidend hebben verklaard. Alle drie de verdachten zijn al meermalen veroordeeld voor openlijke geweldpleging en diefstal. De ouders van Bas hielden een emotioneel verhaal over het overlijden van hun zoon. "Je kind verliezen is het ergste dat je kan overkomen. Bas was enig kind. Als je je enig kind verliest, dan vergaat je toekomst", aldus de vader van Bas. Zijn moeder vertelde dat zij nog iedere keer misselijk wordt als zij een trein ziet. Kevin richtte zich in de zaal rechtstreeks tot de verdachten. "Bas is zijn leven kwijt geraakt, omdat een groep hangjongeren anderen in elkaar wilde slaan. Ik zie alleen maar haat en vernieling. Deze drie verdachten zullen de ellende gaan herhalen als ze weer vrij zijn. Wat voor goeds hebben zij te bieden? Dit moet ophouden. De verdachten krijgen straks weer een tweede kans, maar Bas niet. Die heeft geen tweede kans".