nieuws

‘Sommige vrienden lieten het ineens afweten'

ROTTERDAM - Op ‘Coming Out Dag' werd zondag overal ter wereld stilgestaan bij de belemmeringen die homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen ondervinden als zij willen uitkomen voor hun seksuele geaardheid. In Nederland was er vooral aandacht voor de 'roze' ouderen; bejaarden die hun seksuele geaardheid niet met anderen durven delen.
Zij houden hun seksuele voorkeur vaak voor zich uit angst voor afwijzing en vervelende opmerkingen van leeftijdsgenoten. Bovendien worstelen veel homoseksuele bejaarden met eenzaamheid, omdat ze geen kinderen of partner hebben. In Rotterdam gaf het lokale COC een roze tangoles voor bejaarden, om zo aandacht te vragen voor hun probleem.
Radio Rijnmond interviewde zondag de 34-jarige Irene uit Rotterdam. Op haar dertigste kwam ze uit de kast. Ze had toen net een vier jaar lange relatie met een man achter de rug. Eerst dacht ze dat haar seksuele voorkeur wel over zou gaan: 'Ik dacht, als ik nog maar even wacht, gaat het wel weer voorbij. Het leek me niet makkelijk om lesbisch te zijn.'
Uiteindelijk besloot ze om uit de kast te komen. Dat gaf haar veel voldoening, omdat ze voortaan aan haar liefde kon toegeven. Maar het leidde ook tot problemen: "Sommige vrienden lieten het ineens afweten. Daar heb ik heel veel verdriet om gehad."
Foto's: archieffoto's.