nieuws

'Praktijkexamen treinmachinisten moet veranderd worden'

ROTTERDAM - Het praktijkexamen van treinmachinisten moet veranderd worden, omdat het niet door een onafhankelijke examinator wordt afgenomen. Dat zegt Johan Willemen van RDP Services, een Rotterdams opleidingscentrum voor machinisten.
Het bedrijf leidt de machinisten van de verschillende goederenvervoerders op het spoor op. Nieuwe machinisten doen een theorie-examen en gaan daarna praktijkervaring opdoen bij het bedrijf waar ze uiteindelijk gaan werken.
Het eindexamen dat machinisten hun rijbevoegdheid geeft wordt door het bedrijf waar ze werken zelf afgenomen aan de hand van een landelijke checklist. RDP Services zegt dat het mogelijk is dat een machinist kan slagen doordat er bijvoorbeeld een gebrek aan machinisten is. RDP benadrukt dat er geen concrete gevallen bekend zijn, maar dat er wel over wordt gesproken. "Het is in feite een slager die zijn eigen vlees keurt"
RDP denkt dat het een goede zaak zou zijn als het praktijkexamen uiteindelijk door een onafhankelijk instructeur op een rijsimulator wordt afgenomen. Ook zegt het bedrijf dat de informatie die Prorail geeft over het nieuwe beveiligingssyteem ATBVV beter kan. Nu verstrekt Prorail aan de goederenvervoerders een DVD met uitleg. Sommige machinisten zouden daar niet genoeg aan hebben en meer instructie nodig hebben.
Na het treinongeluk van eind september bij Barendrecht is er veel discussie over de beveiligingssystemen en het door een rood sein rijden van een trein.