nieuws

Rechter verbiedt staking openbaar vervoer

stakingret.cropresize.tmp.jpg
stakingret.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De staking in het openbaar vervoer in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag op woensdagochtend mag niet doorgaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdagmiddag bepaald.
De vervoersbedrijven in de drie steden hadden een kort geding aangespannen tegen vakbond Abvakabo FNV om de staking te voorkomen. De vakbond wilde met de staking protesteren tegen de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.
Volgens de rechtbank mogen werknemers alleen staken als er sprake is van een geschil en collectieve onderhandelingen met de werkgevers. Omdat de twee partijen momenteel niet over de AOW-leeftijd gaan, mag de staking dan ook niet doorgaan.
'Staking kwam te laat'
De rechter stelde dat de bonden wel een dergelijke actie hadden mogen organiseren voor 1 oktober. Toen overlegden werkgevers en de vakbeweging namelijk nog over de toekomst van de AOW in de Sociaal-Economische Raad (SER). Omdat dat overleg op niets uitliep, moet het kabinet nu een besluit nemen.
De rechtbank stelde verder dat de staking de openbaarvervoerbedrijven ,,onmiskenbare schade'' zou opleveren. Zij legde de vakbonden geen dwangsom op als ze toch doorgaan met de actie. Die hadden tijdens de rechtszaak namelijk beloofd dat ze zich bij het besluit van de rechter zouden neerleggen.