nieuws

12 jaar cel geëist voor voorbereiden aanslagen

quakkelsteijn_balk2.jpg
quakkelsteijn_balk2.jpg
ROTTERDAM - Justitie heeft voor de Rotterdamse rechtbank twaalf jaar celstraf geëist tegen de 38-jarige E.J.Q. voor het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland en België. Het OM is ervan overtuigd dat er doden en gewonden waren gevallen als de grondstoffen voor explosieven, die op het schuiladres van de nu 38-jarige E.J.Q werden gevonden, tot ontploffing waren gekomen.
Q. was in 2003 veroordeeld tot veertien jaar voor een aantal zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren. Twee jaar daarvoor was hij echter ontsnapt uit gevangenis De Schie in Rotterdam. Pas in 2007 lukte het de politie Q. weer in te rekenen, toen hij werd gepakt voor een winkeldiefstal in Arnhem.
Eric-Jan Q. ontkende dinsdag alles, zelfs het stelen van een broek in Arnhem. Hij werd op heterdaad betrapt, maar beweert dat een ander de broek in zijn tas moet hebben gestopt. Het verzamelen van chemicaliën in zijn woning aan de Boelstraat in Rotterdam-Zuid had volgens hem te maken met de lessen paintball die hij gaf en de survivalkampen die hij hield in de Belgische Ardennen.
Op iedere aantijging had hij een antwoord. Die verzameling brillen, petten en haarverf? Niet om zich te vermommen. "Ik ben een modieus type". Dat vuurwapen? "Gebruikte ik als presse-papier". Foto's van de HSL, het Botlek-gebied, Hotel New York? Geen doelwitten van aanslagen. "Ik houd van architectuur". Dat potje met klei en luciferkoppen? Geen bom-in-de-maak. "Dat was een creatieve uiting". En die hoeveelheid citroenzuur die hij had, was evenmin bestanddeel voor een bom. "Ik maakte er jam van".
'Recherche is een stelletje amateurs'
Zijn houding tijdens de rechtszaak komt overeen met de beschrijving die deskundigen geven van zijn karakter: een man die zich superieur acht aan iedereen. Die denkt dat hij ongrijpbaar is. "Had u geen angst toen u ontsnapt was?", wilde de rechter weten. "Nee, want ik ken mijn opponenten. De recherche bestaat uit een stelletje amateurs".
Justitie kijkt daar uiteraard heel anders tegenaan. Zij erkent dat de gevonden spullen op zich nog geen bewijs zijn voor de plannen voor aanslagen. Officier van justitie H. van Bruggen: "Je moet de gevonden chemicaliën zien in samenhang met al het andere dat we hebben aangetroffen op die zolderkamer. Wapens, munitie, een kogelvrij vest, knipselmappen vol met artikelen over terrorisme en aanslagen en bovendien de persoon van de verdachte. Eric-Jan Q. heeft met de overvallen op grenswisselkantoren laten zien dat hij nietsontziend en extreem gewelddadig te werk gaat. De spullen die hij destijds voor de overvallen gebruikte, zien we nu grotendeels weer terug op die zolderkamer".
Haat tegen de overheid
Het motief voor zijn plannen wordt gezocht in de haat die hij heeft voor autoriteiten. Officier van justitie W. Fernandusse: "Deze verdachte voelt zich superieur aan alles en iedereen. Hij heeft een afkeer van de overheid, de politie in het bijzonder. De mensen die hebben bijgedragen tot zijn eerdere veroordeling noemt hij lagere levensvormen". Eric-Jan Q. zelf erkende dat hij arrogant is. "En terecht", was zijn onmiddellijke antwoord. "In sommige dingen ben ik gewoon erg goed".
Volgens één van zijn vrienden heeft hij zich laten inspireren door speelfilms als "Rambo" en "Heat". "Ik weet wel dat Eric-Jan het een belangrijk gegeven vond dat een crimineel in staat moest zijn om op elk moment alles los te laten en weg moest kunnen zijn. Dus ook familie. Dat merkte ik aan Eric-Jan nadat we samen de film "Heat" hadden gezien, waarin dat gegeven wordt gesteld. Ik denk dat hij zich identificeerde met één van de hoofdrolspelers".
De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak.