nieuws

Linda V. wraakt rechtbank in moordzaak Hans Lijesen

LindaV.cropresize.tmp.JPG
LindaV.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Linda V., die wordt verdacht van de moord op de Rotterdamse zakenman Hans Lijesen in 1999, heeft de rechtbank gewraakt. Zij zegt geen enkel vertrouwen te hebben in de huidige rechters en wil dat zij worden vervangen door collega's.
Dinsdag zal er een zogeheten wrakingskamer bijeenkomen, die moet beoordelen of de rechters vooringenomen zijn. Een eventuele vervanging van de rechters zou betekenen dat het proces ernstige vertraging oploopt. Deze verrassende ontwikkeling in de zaak kwam nadat de advocaat van Linda V., mr. Cees Korvinus, maandagmiddag had gevraagd om de vrijlating van zijn cliënt. Volgens Korvinus is er geen direct bewijs dat Linda tien jaar geleden achter de moord op haar toenmalige echtgenoot Hans Lijesen zat. Korvinus: "Niemand was er ooggetuige van, het moordwapen is niet gevonden en er zijn geen sporen ontdekt".
'Sjaak is een charlatan'
Wel zijn er belastende verklaringen afgelegd door meerdere personen. Eén van hen is Sjaak M., de man met wie Linda na de dood van Hans Lijesen is getrouwd. Sjaak heeft wisselende verklaringen afgelegd, waarin hij Linda beschuldigde en later vrijpleitte. Korvinus: "Deze man is een charlatan en volstrekt onbetrouwbaar. En enkele andere getuigen hebben het van hem gehoord, dus dat is ook niks waard". De advocaat wilde Linda ook vrij, om haar een buikoperatie te laten ondergaan. De rechter wees alle verzoeken af. Volgens de rechter ligt er nog voldoende bewijs tegen de verdachte om haar vast te houden. Verder is er vluchtgevaar aanwezig en wil de rechter Sjaak M. nog horen. Om te voorkomen dat Linda de getuige beïnvloedt, mag zij ook niet vrijkomen. Tenslotte wees de rechter erop dat er geen medische documenten zijn overhandigd, waaruit blijkt dat Linda acuut moet worden geopereerd.
'Jullie willlen dat ik de pijp uitga'
Met name die laatste opmerking schoot de verdachte in het verkeerde keelgat. Linda V. kwam tot een woedeuitbarsting, die rechtstreeks was gericht aan de rechter. "Dus je wilt dat mijn darmen verrotten in mijn buik. Dan ga ik de pijp uit en dat is precies wat de bedoeling is. Dit geeft helemaal aan hoe de rechtbank denkt. Ik heb totaal geen vertrouwen in jullie en ik zou jullie het liefst wraken". Na een kort overleg met haar advocaat werd een officieel wrakingsverzoek ingediend. Als dat dinsdag wordt afgewezen, dan kan het proces volgens het normale schema worden voortgezet. Eind oktober wil de rechtbank een bezoek brengen aan Curacao, om Sjaak M. te ondervragen. De man woont op Costa Rica, maar is bereid naar Nederlands grondgebied te vliegen. Wel stelt hij als voorwaarde dat zijn advocaat, Frank van Ardenne, bij het verhoor aanwezig is.
Rechtbank betaalt advocaat
Die laatste kwestie heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, omdat de reiskosten van de advocaat in eerste instantie niet werden vergoed. Het verhoor dreigde daarmee niet door te gaan. Nadat justitie in Rotterdam een klemmend beroep had gedaan op de rechter om toch een financiële regeling te zoeken, maakte rechtbankvoorzitter J. van der Groen bekend dat de advocaat wordt betaald uit het budget van de rechtbank. De advocaat van Linda V., Korvinus, vindt dit een merkwaardige gang van zaken. "De advocaat van een getuige wordt dus betaald door de rechtbank. Dat is nou precies één van de redenen waarom mijn cliënt twijfelt aan uw onafhankelijkheid. Zij heeft het gevoel dat u eigenlijk al overtuigd bent van haar schuld". Als alles volgens plan verloopt zal justitie op 19 november bekendmaken welke straf zij eist tegen Linda V. De uitspraak volgt dan op 3 december.