nieuws

Abvakabo-FNV: woensdag OV-staking

ROTTERDAM - Vakbond Abvakabo-FNV wil woensdag de ochtendspits in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag plat leggen. De staking is een protest tegen de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.
De bond wilde eerst een werkonderbreking houden na de ochtendspits, maar de directies van de openbaar vervoerbedrijven wilde daar niet aan meewerken. Daarop is besloten om woensdagochtend helemaal niet uit te rijden.
Volgens een woordvoerder van de RET komt de actie veel te vroeg. Het is nog helemaal niet zeker dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd. Daarnaast vindt het bedrijf het erg vervelend dat de reizigers én de RET door de actie worden getroffen. Reizigersorganisatie Rover noemt de staking 'vreselijk asociaal'.
Ook Tweede Kamerleden hebben nauwelijk begrip voor de plannen van de vakbonden. Het CDA-kamerlid van Hijum en Ernst Cramer van de CristenUnie noemen de staking voorbarig omdat het kabinet nog een besluit moet nemen. Ook Charlie Aptroot van de VVD vindt dat de bonden te snel in actie komen.
De SP Rotterdam is het wel eens met de acties. SP-raadslid Leo de Kleijn doet per brief een klemmend beroep op RET-directeur Pedro Peters om solidair te zijn met zijn personeel. "De verhoging van de AOW-leeftijd is de meest ingrijpende sociale verslechtering sinds de Tweede Wereldoorlog, dan mag je verwachten dat een bedrijf als de RET achter het eigen personeel gaat staan."
Dinsdag dient een kort geding tegen de staking van de bonden in Amsterdam. Ook bij ECT en Shell staan acties gepland tegen de mogelijke verhoging van de AOW-leeftijd.