nieuws

Gemeentearchief Rotterdam vindt zeven nazaten van Kaat Mossel

ROTTERDAM - Zeven nazaten van Kaat Mossel hebben zich inmiddels gemeld bij het Gemeentearchief Rotterdam. Daar proberen ze sinds enige tijd de vrouwelijke nazaten van deze beroemde Rotterdamse in kaart te brengen.
Kaat Mossel werd in 1723 geboren als Catharine Mulder en werd beroemd door haar aandeel in een gigantische oproer op de plek waar vroeger het stadhuis stond. In de nacht van 3 op 4 april 1784 raakte het volk slaags met de patriotten, die zich lieten verdedigen door de vrijcorpsen, de scherpschutters.
Maar behalve een strijdvaardige vrouw die haar leven riskeerde voor het gewone volk, was Mossel een gewone Rotterdamse volksvrouw die negen kinderen kreeg, waarvan er vier in leven bleven.
Nu kennen veel Rotterdammers haar vooral van het standbeeld op de Nieuwmarkt. Ook is er een restaurant naar haar vernoemd.
Voor 19 oktober probeert het Gemeentearchief Rotterdam zoveel mogelijk vrouwelijke nazaten van Kaat Mossel in kaart te brengen. Mochten er nog meer dames zijn die denken dat ze van haar afstammen, dan hoort het gemeentearchief dat graag.
Foto: Het standbeeld van Kaat Mossel op de Nieuwmarkt.