nieuws

Verhoor getuige Costa Rica op losse schroeven

Advocaat Van Ardenne over het horen van de getuige
ROTTERDAM - Het verhoor van de belangrijkste getuige in een Rotterdams moordonderzoek staat op losse schroeven. Een bezoek aan de man in zijn woonplaats in Costa Rica stuit op praktische problemen, omdat de kosten van zijn advocaat niet worden vergoed.
De man in kwestie, Sjaak M., heeft mogelijk waardevolle informatie over de moord op de Rotterdamse zakenman Hans Lijesen in 1999. De getuige is bereid een verklaring af te leggen tegenover de rechter, maar hij stelt als voorwaarde dat zijn advocaat meekomt naar Costa Rica. Vooralsnog is er geen geld beschikbaar bij de rechtbank of justitie om de reis- en verblijfskosten van de raadsman te betalen. Een andere optie is dat de getuige naar Curacao vliegt naar een gebouw van justitie. De rechter blijft in Nederland en ondervraagt hem via een videoverbinding. De advocaat van Sjaak M., Frank van Ardenne, zegt dat daar hetzelfde probleem speelt. "Mijn cliënt wil dat ik lijfelijk aanwezig ben om hem bij te staan. Ook in Curacao. Dat gebeurt niet, zolang er geen financiële regeling komt want ik ga dit niet uit eigen zak betalen, dat zal iedereen begrijpen".
'Miljoenenerfenis was motief'
Sjaak M. heeft jaren geleden tegenover misdaadverslaggver Peter R. de Vries verteld dat Linda V. achter de moord zat op Hans Lijesen. Linda V. was destijds getrouwd met Lijesen. Na zijn dood sloot zij een huwelijk met Sjaak en beiden vertrokken naar Costa Rica. Volgens Sjaak was de miljoenenerfenis het motief achter de moord. Toen hij in 2006 als getuige naar Nederland kwam om over de moord te praten met de politie, werd hij direct gearresteerd als verdachte: hij zou hebben geprofiteerd van de erfenis en zou geweten hebben van de moordaanslag. Sjaak M. is vrijgesproken, maar hij heeft sinds zijn arrestatie nooit meer met de politie willen praten. Van Ardenne: "Sindsdien heeft hij het vertrouwen verloren in politie en justitie. Vandaar dat hij alleen nog wil praten, als ik erbij ben. Het verklaart ook waarom hij beslist niet naar Nederland wil komen voor een verhoor. Het is geen dwarsigheid. Hij wil gewoon voorkomen dat er weer gekke dingen gebeuren."
Verklaring weer ingetrokken
Sjaak M. heeft in 2008 in een interview met Radio Rijnmond zijn belastende verklaring ingetrokken. Hij zei dat alles wat hij tegenover Peter R. de Vries had verklaard, informatie was die hij van de politie had gehoord. Juist vanwege die tegenstrijdigheid in zijn verklaringen wil de Rotterdamse rechter de man zelf aan de tand voelen. Zolang er geen oplossing is voor de advocatenkosten, zal het verhoor niet doorgaan. Als getuige is Sjaak M. wettelijk verplicht om vragen van een rechter te beantwoorden. Van Ardenne: "Dat klopt. Een getuige is zelfs verplicht de waarheid te spreken. Maar in dit geval geldt een uitzondering. Mijn cliënt is de ex-echtgenote van verdachte Linda V. In het wetboek van strafrecht staat dat je in zo'n geval niet verplicht bent te antwoorden, omdat je daarmee je ex-partner kan schaden". Een eventuele oplossing zou zijn om Sjaak M. een verklaring op schrift te laten zetten. "Dat heeft ook bewijskracht", zegt Van Ardenne. "Al telt het minder zwaar dan een persoonlijke ondervraging". De rechter in Rotterdam zal maandag beslissen of er nog pogingen worden gedaan om Sjaak M. te verhoren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl