nieuws

'ss Rotterdam wordt in deze vorm nooit rendabel'

ROTTERDAM - "De ss Rotterdam zal in het huidige concept nooit rendabel worden. Beter is het om het schip te verkopen aan de bedrijven in de Rotterdamse haven die er een alternatief zakencentrum van maken". Dit zei zakenman Hennie van der Most donderdag in een interview met TV Rijnmond.
Van der Most zou zelf in aanmerking komen als koper, maar hij vindt het vlaggenschip veel te duur (ruim 200 miljoen). Halverwege de jaren negentig werd hij al benaderd om het stoomschip te kopen. Toen vond hij het 'een te grote klus'.
Van der Most staat bekend om zijn onorthodoxe aanpak. Hij bezit pretparken en hotels in het oosten van Nederland en Duitsland. Zo kocht hij al een ziekenhuis, een kerncentrale en een watertoren. Die bouwde hij om tot succesvolle bedrijven.
Degene die het stoomschip koopt, zal ofwel verlies maken, of gigantische omzetten moeten draaien. Van der Most rekent voor dat er een omzet van vijftigduizend per dag moet worden gemaakt. Dat betekent dat er dagelijks 1500 bezoekers moeten komen die ieder honderd euro uitgeven. Onhaalbaar, volgens de zakenman.
Normaal is hij niet bang voor grote klussen, maar zijn geheim is dat hij bijzondere gebouwen voor een prikkie op de kop weet te tikken. Zo verbouwde hij een oud ziekenhuis in Almelo voor 30 miljoen, inclusief aanschafkosten. Hierin startte hij het hotel Preston Palace. Door de prijs laag te houden, kan ook de kamerprijs redelijk blijven. Waardoor het hotel ook aantrekkelijk is voor mensen met een kleinere beurs.
De ss Rotterdam dat aan het Katendrechtse hoofd wordt opgeknapt, krijgt straks een kleine 257 hotelkamers, 14 zalen, een theater, 3 bars, 2 restaurants en 51 vergaderkamers en 538 parkeerplaatsen. Het concept is goed, meent Van der Most, maar hij is ook kritisch. Zo vindt hij 583 parkeerplaatsten te weinig. "Dat moeten er minstens 1000 zijn". Hij vindt het ook geen goed idee dat er straks stagiaires van het Albedacollege in de bediening werken: "Klanten willen kwaliteit, zeker als ze flink wat geld moeten neertellen."
Toch vindt Van der Most het geen verloren zaak. Hij denkt dat het een goede oplossing zou zijn als zo'n 1000 bedrijven in de Rotterdamse haven ieder een aandeel kopen. Op die manier creëer je een alternatief zakencentrum. De bedrijven krijgen dan een eigen kamer en presentatieruimte en kunnen hun buitenlandse werknemers of zakenrelaties op het schip laten overnachten.