nieuws

Burgemeester Aboutaleb wil vangnet voor C2000

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb heeft opdracht gegeven om een vangnet te zoeken voor als het communicatiesysteem C2000 niet werkt. Dat zei hij donderdagmiddag in de Rotterdamse gemeenteraad.
De gemeenteraad maakt zich grote zorgen over het falen van de communicatie tijdens grote incidenten. Uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla bleek afgelopen zondag bovendien dat het systeem op een aantal plekken in het Rijnmondgebied niet werkt. Het gaat om delen van Pernis, Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en Schiedam.
In die uitzending kwam ook naar voren dat het systeem uit kan vallen door grote overstromingen of stroomuitval. Aboutaleb wil in die gevallen kunnen terugvallen op een ander systeem. Hij denkt in de eerste plaats aan een systeem via de sateliet.
De burgemeester verzekerde de raad donderdag dat er op alle plekken waar C2000 nu niet werkt, met oude portofoons gewerkt wordt. Nadeel is dat de portofoons afgeluisterd kunnen worden. Aboutaleb zei verder dat eigenaren van gebouwen en terreinen gemaand worden om voorzieningen aan te brengen zodat ook daar de communicatie optimaal gaat werken. Bij Portugaal wordt binnenkort een extra mast geplaatst.
Formeel gaat de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, over de inzet en het gebruik van het communicatiesysteem C2000. Ze heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Aboutaleb. Volgende week moet ze in de Tweede Kamer verantwoording afleggen over C2000.