nieuws

Amnesty voert 'schoonmaakactie' bij Shellpomp in Rotterdam

ROTTERDAM - Het Shell-pompstation aan de Schiekade in Rotterdam was donderdagmorgen het domein van actievoerders van Amnesty International. Zij vinden dat de oliewinning van Shell in Nigeria ten koste gaat van de mensenrechten in dat land.
Gehuld in witte pakken en met een mondkapje op waren zij druk in de weer met bezems, sponzen en doeken om het pompstation schoon te maken. De mensenrechtenorganisatie wil daarmee de onderneming 'inspireren hetzelfde te doen in Nigeria'. Amnesty houdt deze week wereldwijd acties waarbij Shell-stations worden schoongepoetst. Volgens Amnesty gaat de oliewinning in de Nigerdelta gepaard met grootschalige vervuiling. In dat gebied wonen veel boeren en vissers die te kampen hebben met vervuild land en vervuild water. Door die vervuiling komen de mensenrechten van bewoners in de delta in gevaar. Marleen van Ruijven van Amnesty International vindt de actie niet 'soft': Wij geloven niet meteen in het oproepen tot boycots, maar willen door deze internationale actieweek bedrijven vooral op positieve wijze aansporen iets aan mensenrechten te doen."
foto: bij allerlei Shell-tankstations voert Amnesty international actie voor de mensenrechten van boeren en vissers in Nigeria