nieuws

Lager opgeleide vrouwen krijgen vaker ongezondere kinderen

ROTTERDAM - Lager opgeleide vrouwen krijgen vaker ongezondere kinderen dan vrouwen met een hoge opleiding. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC.
Doordat vrouwen uit een lage sociaal economische klasse ongezonder leven, hebben ze een grotere kans op een problematische zwangerschap. Daarnaast ontwikkelen de baby's zich in de buik minder goed.
Lindsay Silva, kinderarts in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam voerde het onderzoek uitgevoerd en zal daar komende vrijdag op promoveren. Het blijkt dat moeders met een lage opleiding veel kans hebben zwangerschapvergiftiging, te hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes. Ook de baby's van deze moeders zijn ongezonder.
De opleiding is natuurlijk niet alleen de oorzaak, het is een combinatie van een aantal factoren in de levensstijl van de aanstaande moeder.
Of de baby's uiteindelijk ook een kortere levensverwachting hebben moet verder onderzocht worden. De onderzoeker pleit ervoor dat de artsen en de verloskundigen moeders meer op de gevaren gaan wijzen.