nieuws

Rotterdamse rechter mogelijk naar Costa Rica

ROTTERDAM - De Rotterdamse rechter reist mogelijk af naar Costa Rica, om daar een belangrijke getuige te horen in een oude moordzaak uit 1999. Volgens justitie werd de Rotterdamse zakenman Hans Lijesen destijds door zijn echtgenote Linda V. vermoord om de erfenis van 10 miljoen gulden op te strijken.
De Nederlander in Costa Rica, Sjaak M., heeft een relatie gehad met de verdachte. Hij heeft tegenover Peter R. de Vries ooit gezegd dat Linda achter de moord zat. In een interview voor Radio Rijnmond in 2008 trok hij die verklaring weer in. Vanwege die tegenstrijdigheid wil de rechter nu zelf met de man spreken. Bekeken wordt of Costa Rica bereid is een delegatie uit Nederland te ontvangen. Een andere optie is dat Sjaak M. vanuit Costa Rica naar Curacao vliegt, alwaar hij via een videoverbinding met Nederland wordt ondervraagd. De advocaat van Linda V., Cees Korvinus, zegt geen waarde te hechten aan Sjaak M. als getuige. "Hij heeft wisselende verklaringen afgelegd en is voor mij daarom onbetrouwbaar. Hij heeft voeding gegeven aan roddel en achterklap".
Schande
In de moordzaak is Sjaak M. in 2007 ook als verdachte opgepakt, omdat hij zou hebben geprofiteerd van de miljoenenerfenis. In hoger beroep is hij daarvoor door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken. Opmerkelijk was, dat hij eerder door de rechter in Rotterdam wel schuldig was bevonden. In dat vonnis werd bovendien gesteld dat Linda V. betrokken was bij de moord. Korvinus: "Op dat moment stond mijn cliënt nog helemaal niet terecht. Toch heeft de Rotterdamse rechter haar destijds al schuldig bevonden, zonder wederhoor. Dat is eigenlijk een schande". Volgens Korvinus is het één van de redenen dat de 47-jarige vrouw weinig vertrouwen heeft in de Rotterdamse rechtbank. Linda V. zelf ontkent de opdracht te hebben gegeven tot de moord. Ze wil op korte termijn worden vrijgelaten. "Dat zwaard van Damocles hangt al tien jaar boven mij. Ik ben geestelijk en lichamelijk kapot".