nieuws

Onderzoek Erasmus MC: zwangerschap lager opgeleiden problematischer

11-04-Baby2.cropresize-1.jpg
11-04-Baby2.cropresize-1.jpg
ROTTERDAM - Vrouwen met een laag opleidingsniveau hebben grotere kans op een problematische zwangerschap dan hoger opgeleide vrouwen. Uit promotieonderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC blijkt dat baby's zich minder goed ontwikkelen in de baarmoeder.
Ook in de eerste levensjaren kampen de kinderen vaker met gezondheidsproblemen dan kinderen van vrouwen die meer onderwijs hebben genoten. De onderzoekster, Lindsay Silva, concludeert dat de laagst opgeleide moeders een groter risico op zwangerschapsvergiftiging hebben dan moeders met het hoogste opleidingsniveau. Ze hebben meer kans op hoge bloeddruk en kampen vaker met zwangerschapsdiabetes.
Voor een deel zijn deze problemen te verklaren doordat lager opgeleiden vaker overgewicht hebben, meer last hebben van stress en meer roken, aldus de onderzoekster. Ook in de eerste levensjaren kampen de kinderen vaker met gezondheidsproblemen dan kinderen van vrouwen uit welvarender milieus.
Tot nu toe is er nog weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen opleidingsniveau van moeders en de gezondheid van hun nakomelingen. Eerder bleek al wel dat vrouwen uit de hoogste sociale klasse gemiddeld 5,7 jaar ouder worden dan vrouwen uit de laagste klasse. Ook genieten mensen uit de hoogste klasse gemiddeld veertien jaar langer van een goede gezondheid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl