nieuws

Woede en verdriet om sloop boerderij in Goudriaan

ROTTERDAM - Woede en verdriet onder de bewoners die vochten tegen de sloop van een boerderij in het dorpje Goudriaan, in de Alblasserwaard. Vanochtend vroeg werd onverwacht het dak gesloopt. En dat terwijl er nog een bezwaarprocedure loopt.
Op last van de gemeente moest de sloop maandagochtend gestaakt worden, want de werkzaamheden waren niet van te voren aangekondigd. En dat is verplicht. Hoe dan ook, er gaapt inmiddels een enorm gat in het rieten dak en er lijkt geen weg meer terug.
Een groep inwoners uit Goudriaan voerde lange tijd actie om de sloop te voorkomen. Ze keken of het gebouw de status van monument kon krijgen. De boerderij is bijzonder door het zogeheten kamelendak, dat uniek is voor de Alblasserwaard. Bovendien is de boerderij ook nog eens op een woonheuvel gebouwd. En dat is kenmerkend voor boerderijen langs de rivieren Goudriaan en Graafstroom.
Dit alles bleek niet genoeg voor een monumentenstatus en dus gaf de gemeent Graafstroom een sloopvergunning af.
Vorige week tekende de actiegroep opnieuw bezwaar aan, maar op de uitkomst van die procedure wilde de sloper blijkbaar niet meer wachten. Op de plek van de boerderij moet een bedrijfsverzamelgebouw komen.
Wat nu het lot is van de boerderij en wat de gemeente verder nog aan stappen kan ondernemen is niet bekend. De heer De Haas, eigenaar van de boerderij, zegt dat hij in zijn recht staat. Hij heeft een sloopvergunning van de gemeente én hij heeft een kort geding tegen de sloop gewonnen. Daarnaast heeft de Stichting Dorp, Stad en Land de historische waarde namens de gemeente getoetst. Op basis van dat onderzoek verdiende de boerderij niet de status van monument.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl