nieuws

Tweede locomotief bij Barendrecht geborgen

ROTTERDAM - Op het spoor tussen Barendrecht en Rotterdam-Lombardijen is zondag de tweede verongelukte locomotief geborgen. De eerste locomotief werd zaterdagavond onder het viaduct van de A15 vandaan getrokken.
Het bergen van alle wagons is zonder problemen afgerond. Bij één wagon moest dat heel voorzichtig gebeuren, omdat de kans bestond dat een pijler van het snelwegviaduct zou worden beschadigd.
Voor het bergen van de wrakstukken van het treinongeluk van donderdagavond zijn twee Leopardtanks ingezet. Door de ligging van de wrakstukken (goeddeels onder het viaduct) kan er geen kraan bij. Een alternatief zou zijn geweest om de locomotieven in stukken te zagen en dan af te voeren, maar dat zou veel te lang duren.
De berging van de derde en laatste locomotief verloopt langzamer dan gedacht. Eerst moeten de twee andere locomotieven naar een onderhoudsbedrijf worden vervoerd. Pas daarna is er ruimte om de laatste trein onder het viaduct van de A15 te trekken. Dat kan volgens de pollitie nog enige tijd duren vanwege de weinige bewegingsruimte.
Met man en macht wordt gewerkt om de belangrijke spoorverbinding met de Rotterdamse haven te herstellen. De rails en bovenleiding zijn zwaarbeschadigd. In het buitenland staan treinen al in de wacht. Voorlopig wordt er omgereden via het spoor bij Gouda. Bij het treinongeluk van donderdagavond kwam een machinist om het leven. Een andere machinist raakte ernstig gewond.
Foto's: o.a. Christian Jongenotter