nieuws

Goederenvervoer naar haven voorlopig via Gouda

ROTTERDAM - Het goederenvervoer naar de Rotterdamse haven loopt de komende dagen hoofdzakelijk via het spoor bij Gouda. Dat heeft burgemeester Aboutaleb afgesproken met de diverse spoorwegorganisaties, naar aanleiding van het ongeval bij Barendrecht.
Door de botsing van twee goederentreinen ligt het vervoer over de havenspoorlijn stil. De veiligheidsstaf Rotterdam-Rijnmond heeft daarom een alternatief gezocht, omdat er op verschillende plaatsen in Europa treinen stilstaan die naar de Rotterdamse haven willen. Behalve de noordelijke route via Gouda worden ook de twee passagierssporen bij Barendrecht gebruikt voor het goederenvervoer. In dat geval gaat het niet om het transport van gevaarlijke stoffen.
Kwetsbaar
De stremming van het goederenvervoer bij Barendrecht laat goed de kwetsbaarheid zien van de Rotterdamse haven. Dat zegt vervoerder DB Schenker, het voormalige Railion. Volgens een woordvoerder heeft de Rotterdamse haven veel minder alternatieve routes dan bijvoorbeeld de havens van Antwerpen en Hamburg.
Botsing
Donderdagavond botsten bij Barendrecht twee goederentreinen op elkaar, waarbij één machinist, een 57-jarige man uit Ommen, om het leven is gekomen. De andere raakte zwaar gewond. Een reizigerstrein raakte beschadigd door rondvliegende brokstukken. De machinist van de Beneluxtrein wist erger te voorkomen: toen hij het ongeluk voor zich zag gebeuren, maakte hij een noodstop. Zijn trein ramde een draaistel van een goederenwagon.

Lichtgewond

De reizigerstrein was onderweg naar België en had volgens de NS ongeveer 150 passagiers aan boord. Enkelen van hen raakten lichtgewond. De ontruiming van de trein is rustig verlopen. De 150 passagiers werden kortstondig opgevangen in het nabijgelegen restaurant Barend Beer, en zijn daarna met bussen naar hun bestemming gebracht. Het lichaam van de dode machinist is vrijdagochtend uit het wrak gehaald. Bergingswerkers hadden veel moeite om bij het lichaam in de vernielde locomotief te komen.

Aardolieconcentraat

Bij het ongeluk bij Barendrecht zijn 12 tankwagons betrokken geraakt. Tien ervan zijn geladen met aardolieconcentraat. De andere twee zijn leeg. Enkele wagons zijn ontspoord. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn de tankwagons leeggepompt. De A15 is tijdens die operatie gewoon open gebleven. Aanvankelijk werd nog gezegd dat de snelweg bij Barendrecht zou worden afgesloten, maar dat bleek niet nodig.

Onderzoek

Burgemeester Van Belzen van Barendrecht maakt zich zorgen over de veiligheid van het sporenknooppunt in zijn gemeente. Hij zegt veel te hebben geïnvesteerd in veiligheid, maar een ongeluk valt nooit uit te sluiten. Wat hem betreft gaat het goederenspoor bij Barendrecht zo snel mogelijk weer open. Van Belzen wil zo voorkomen dat elders teveel goederenwagons opstropen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Op de plek van het ongeval zijn zeker drie onderzoeken aan de gang. Van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid van Pieter van Vollenhoven en de politie.
Ook het nieuws op TV Rijnmond stond vrijdag grotendeels in het teken van het treinongeluk in Barendrecht. Bekijk de aflevering hieronder.
Foto's: o.a. Daniël Broekers