nieuws
Gegevens tipgeefster Meld Misdaad Anoniem op straat

ROTTERDAM - De gegevens van een Rotterdamse tipgeefster aan Meld Misdaad Anoniem zijn op straat terechtgekomen. Een Rotterdamse vrouw belde naar de misdaadlijn belde om informatie over een steekpartij door te geven.
Bij die steekpartij eind augustus, net na het zomercarnaval, kwam een 20-jarige Rotterdammer om het leven. Op het moment dat ze belde naar Meld Misdaad Anoniem werd haar telefoon afgetapt omdat de opsporingsdiensten haar zagen als een belangrijke getuige in de steekpartij. Tegen het protocol in kwam het verslag van het telefoontje daardoor in het strafdossier.
De advocaat van de mogelijke verdachte van de steekpartij kon er zo achter komen wie de politie had getipt. De verdachte komt binnenkort vrij. Een woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem benadrukt dat het gaat om een incident.
Het Openbaar Ministerie en Meld Misdaad Anoniem bespreken binnenkort hoe te handelen wanneer mensen die door de politie worden afgeluisterd het meldpunt bellen met belangrijke informatie.
Het OM in Rotterdam spreekt van "een ongelukkige samenloop van omstandigheden". Persofficier van justitie Ernst Pols: "Deze situatie hebben we eigenlijk nooit eerder gehad, dat iemand die al als getuige werd afgeluisterd ook de tiplijn belde. Dat stelde ons voor een groot dilemma. We mogen haar van de rechter alleen afluisteren, als we wel ieder telefoontje keurig verantwoorden. Maar dat betekent ook dat we haar identiteit moesten vermelden".
Volgens de Stichting M., waar "Meld Misdaad Anoniem" onder valt, zijn er duidelijke instructies in dit soort gevallen. Ellen Verbeem van de stichting: De gegevens van een anonieme beller mogen alleen worden getraceerd als er sprake is van een levensbedreigende situatie. Daarvoor moet ook speciaal toestemming worden gevraagd aan de hoofdofficier van justitie. Dat is hier niet gebeurd en het was hier niet aan de orde. Dit anonieme gesprek had gewoon niet mogen worden gebruikt".