nieuws

Forse eisen tegen bende overvallers

10-08-pistool.jpg
10-08-pistool.jpg
ROTTERDAM - Justitie in Rotterdam heeft straffen geëist tot 16 jaar cel voor een reeks gewapende overvallen in Rotterdam en Vlaardingen en een groepsverkrachting.
De vier verdachten van Antilliaanse afkomst zouden in april vorig jaar een meisje hebben verkracht in een woning in Rotterdam-Spangen. Daarbij zou gedreigd zijn met een pistool. De aanleiding was een schuld die het slachtoffer had uitstaan bij hoofdverdachte Benno C. (20). Het meisje zou een pistool bij hem hebben gekocht, maar nog niet het volledige bedrag hebben betaald.
Ruilobject
Officier van justitie H.E. Rebel: "Het betrof een geldschuld van een paar honderd euro. Alsof iemand een ruilobject is dat in zo'n geval naar believen kan worden geëxploiteerd en met anderen gedeeld". Drie van de verdachten zouden ook verantwoordelijk zijn voor zeer gewelddadige overvallen op cafés, avondwinkels en een supermarkt. "Het was steeds hit and run. Overvallen die slechts een paar minuten duurden en waarbij grof geweld niet werd geschuwd. Daarbij mag van geluk worden gesproken dat er geen doden of ernstige gewonden zijn gevallen".
"Way of life"
Volgens justitie werden de berovingen bijna achteloos uitgevoerd, alsof het een "way of life" betrof. De verdachten zelf ontkennen in vrijwel alle gevallen dat zij de misdrijven hebben gepleegd. Justitie heeft ondermeer de gegevens van mobiele telefoons gebruikt, om aan te tonen dat de verdachten in de buurt van het plaats delict zijn geweest. Daarbij wordt gekeken welke zendmasten zijn aangestraald ten tijde van de overvallen. Volgens de advocaten is deze technische informatie te onnauwkeurig om als bewijs te dienen. Zij wijzen erop dat een mobiele telefoon niet altijd de dichtsbijzijnde zendmast hoeft aan te stralen. Behalve de 16 jaar cel tegen de hoofdverdachte zijn straffen geëist van negen jaar, vijf jaar en zes jaar plus TBS. Alle verdachten hebben van jongsaf een strafblad opgebouwd, onder meer voor straatroven en bedreigingen. De vier mannen hebben onderzoek naar hun geestestoestand geweigerd en willen ook niet in aanmerking komen voor behandeling of begeleiding.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl