nieuws

Vijf jaar cel voor oude verkrachtingszaak

rechtbank.cropresize.tmp.jpg
rechtbank.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De rechter heeft een 38-jarige Rotterdammer veroordeeld voor een oude verkrachtingszaak uit 1997. Hij kreeg een celstraf van vijf jaar.
Cosgun O. werd vorig jaar opgepakt wegens het bezit van een vuurwapen. Toen zijn DNA werd afgenomen leverde dat een hit op in de databank en kon de man worden gekoppeld aan de zedenzaak van elf jaar geleden. De Rotterdammer was destijds een woning binnengedrongen, vermoedelijk voor een inbraak. Toen de dochter des huizes wakker werd, werd zij gedwongen tot seks met de man. De dader was geheel in het zwart gekleed en droeg een zwarte doek voor de mond. Hij zei dat de vrouw stil moest zijn en dat hij een pistool bij zich had.
'Mijn condoom is misbruikt'
De man ontkent en zegt dat hij nooit in de woning is geweest. Volgens zijn verklaring heeft hij op die bewuste ochtend van de 25e september 1997 seks gehad met een prostituee. Een andere man zou vervolgens het condoom met zijn sperma hebben meegenomen en die sporen hebben achtergelaten in de woning van de verkrachte vrouw. De rechter noemt die verklaring ongeloofwaardig. Cosgun O. heeft ook ontkend dat het wapen van hem was, waarmee hij in september 2008 was opgepakt. Hij vermoedt dat zijn broer het wapen in zijn jaszak had gestopt ter bescherming. Cosgun was namelijk even daarvoor op straat neergestoken. Dat gebeurde toen hij de stadgevangenis van Hoogvliet had verlaten waar hij een straf wegens stalking had uigezeten. Hij was daar opgewacht door de vriend van de vrouw die hij had gestalkt. In een andere verklaring had hij gezegd dat het wapen in zijn kleding was gestopt om hem in de problemen te brengen. De rechter zei ook deze complottheorie niet te geloven.
Veelvuldig veroordeeld
De verdachte kreeg niet alleen vijf jaar cel opgelegd, hij moet daarnaast nog 15 maanden cel uitzitten van straffen die hij eerder voorwaardelijk had gekregen. De Rotterdammer is al veelvuldig veroordeeld voor geweldsmisdrijven en zedendelicten. Justitie had ook TBS gevraagd tegen Cosgun O. Maar omdat de man heeft geweigerd mee te werken aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek, is er onvoldoende zicht op zijn geestestoestand. Wel is bij een eerdere rechtszaak in 1998 vastgesteld dat hij aan een psychiatrische stoornis lijdt. De rechter vond dit rapport te oud om in de huidige rechtszaak te gebruiken. Rechter Van de Grampel: "Het staat de rechtbank daarom niet vrij TBS op te leggen. Hoezeer hij ook gebaat lijkt bij een behandeling, rest mij niets anders dan alleen een lange gevangenisstraf op te leggen". Het komt steeds vaker voor dat verdachten die naar het Pieter Baan Centrum worden gestuurd voor onderzoek naar hun geestesvermogens, alle medewerking weigeren. Zij proberen daarmee TBS te ontlopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl