nieuws

'Essalam moskee R'dam-Zuid wordt gewoon afgemaakt'

ROTTERDAM - "De nieuwe Essalam moskee in Rotterdam-Zuid wordt gewoon afgemaakt". Dat zegt een woordvoerder van de moskee-bezoekers. De toekomstige gebruikers willen het gebedshuis liefst in eigen beheer afbouwen.
Voorwaarde is dat de grootste geldschieter, de Al-Maktoum Foundation uit Dubai, het beheer overdraagt aan de gebruikers. En of dat snel gebeurt, is nog maar de vraag.
De steigers rondom de minaretten worden inmiddels weggehaald door de Duitse aannemer. Hij krijgt z'n geld niet meer en houdt er dus mee op. De Stichting al-Maktoum, die de moskee bouwt, betaalt de rekeningen niet meer. De blijdschap over de financiering door Al-Maktoum is bij de Marokkanen in Rotterdam-Zuid inmiddels omgeslagen in leedvermaak. De geloofsgemeenschap wil de moskee nu zelf afbouwen, maar daarvoor moet de al-Maktoum Stichting zich wel terugtrekken.
De moskee was begroot op een kleine vier miljoen euro, maar volgens de woordvoerder van de moskeegangers is er inmiddels vijf miljoen ingestoken en is er nog zeker twee miljoen nodig om de moskee af te bouwen.
Dat geld zal volgens de woordvoerder worden opgebracht door de verschillende moskeëen in de regio. Hij verwacht dat niet alleen Marokkaanse, maar ook Turkse en Pakistaanse moskeëen er aan zullen willen meebetalen.