nieuws

Essalam moskee niet voor eind van het jaar klaar

ROTTERDAM - De nieuwe Essalam moskee op Rotterdam-Zuid zal zeker niet klaar zijn voor het eind van het jaar. Volgens de Rotterdamse wethouder Karakus komt het moskeebestuur opnieuw de afspraken met de gemeente Rotterdam niet na.
De wethouder is bezig met het opbouwen van een dossier om eventueel naar de rechter te kunnen stappen, maar de gemeente heeft weinig handvatten.
Vorige week werd duidelijk dat aannemers aan het vertrekken zijn omdat zij willen dat eerst de rekeningen betaald worden.
De bouw van de grootste moskee van Nederland in de Deelgemeente Feijenoord geeft al jaren ellende. Inmiddels zijn er al 20 aannemers bij de bouw betrokken geweest en is volkomen onduidelijk wat financier sjeik Hamdan bin Rashid Al Maktoum uit Dubai verder van plan is.
Wethouder Karakus lijkt machteloos. Aan de gemeneteraad liet hij eerder weten dat hij de bouwvergunning zou intrekken als er weer problemen komen. Nu het zover is moet hij erkennen dat dat juridisch pas mogelijk is als de bouw 26 weken stil ligt. Als er tussentijds weer een weekje wordt gewerkt begint de telling opnieuw.
De vraag is nu hoe de gemeente kan voorkomen straks met een bouwput en een failiette boedel te zitten. Dat zou koren op de molen zijn van de politieke tegenstanders, die altijd al tegen de bouw van de moskee waren.