nieuws

Aktieweek tegen vroegtijdig schoolverlaten van start

ROTTERDAM - Nog te veel jongeren verlaten de middelbare school zonder minimaal een diploma op MBO-2 niveau. Het kabinet vindt dit zorgelijk en startte vandaag een campagne waarin jongeren worden opgeroepen om door te leren na het VMBO.
Minister Plasterk, minister Van der Laan en staatssecretaris Van Bijsterveldt verzorgden maandagochtend in het Scheepvaart- en Transport College in Rotterdam de aftrap van ‘Maak het zelf, schrijf je in', de nieuwe campagne om het aantal schoolverlaters terug te dringen.
Volgens Minister Plasterk is nu juist het moment om jongeren aan te spreken om door te leren. "Ze komen nu net van het vmbo en blijven vaak hangen in de vakantie. We moeten ze nu vertellen dat de zomer voorbij is en het tijd is om aan de slag te gaan."
In het schooljaar 2003/2004 waren het nog 70.000 jongeren die hun opleiding niet afmaakten, inmiddels is het aantal gezakt naar 48.000. In 2012 mogen het er maximaal 35.000 zijn.
‘Maak het zelf, schrijf je in' werd al rappend aan de man gebracht door een groep van het vmbo van het Melanchton College. De jongeren zelf staan ook achter de boodschap.
Op het Scheepvaart en Transport College tekenden de eerstejaars in voor hun opleiding. Het bewijs van inschrijving kregen ze persoonlijk van de ministers of staatssecretaris. Daarbij leverden ze hun mobiele nummer in. Over een aantal maanden worden ze gebeld door de ministers Plasterk of Van der Laan of door staatssecretaris Van Bijsterveldt. Die zal vragen hoe het gaat met de opleiding. Als dat geen goede motivatie is om op school te blijven.