nieuws

Nazi-overlevenden herdenken reddingsactie

ROTTERDAM - In Hoek van Holland kwam donderdag een bijzondere stoomtrein aan. De trein uit Praag had Tsjechische gasten aan boord. Ze worden ook wel Winton's kinderen genoemd.
De ‘kinderen’ zijn inmiddels ouder dan 75 jaar. In 1939 werden zij door Sir Winton op de trein gezet naar Engeland. Dat was hun redding want enkele maanden later brak de oorlog uit.
Sir Winton was in 1938 op bezoek bij een Joodse vriend in Praag. Hij ging daar treinritten organiseren voor Joodse kinderen naar Engeland. Door zijn inzet werden bijna 700 kinderen gered.
In 1939 brak de oorlog uit in Tsjecho-Slowakije. Zijn laatste treinrit die begin september zou vertrekken, ging helaas niet meer door. Nu, 70 jaar later, maken veel van Winton’s kinderen de reis opnieuw.
Hoe jong ze destijds ook waren, de gebeurtenissen zijn in hun geheugen gegrift. Een vrouw verteld: “Toen ik op de trein stapte, heb ik mijn moeder gedag gezegd, daarna heb ik haar nooit meer gezien.” De vrouw is in Engeland blijven wonen na de oorlog: “Er was niets om naar terug te gaan.”
Een andere vrouw vertelde dat ze terug naar Tsjechië is gegaan om haar familieleden te zoeken. Die bleken er niet meer te zijn, alleen een aantal nichten en neven waren nog in leven.
Een 75-jarige man was nog maar vijf jaar oud toen hij op de trein werd gezet. Tijdens deze reis werd hij even heel emotioneel. Met alle passagiers uit 1939 zongen ze het volkslied van Tsjechië, wat ze ook ten gehore was gebracht in 1939. “Het lied betekend: waar is mijn thuisland."