nieuws

Raad eist openheid over optreden politie

ROTTERDAM - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is het debat in de gemeenteraad over de rellen in Hoek van Holland zonder kleerscheuren doorgekomen. Wel wil de raad nauw betrokken worden bij het onderzoek naar de rellen en het politieoptreden.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb haalde donderdag hard uit naar de voetbalhooligans die het feest op Hoek van Holland ernstig verstoorden. ,,Wij Rotterdammers zullen dit niet accepteren. En zullen niet rusten totdat we zo veel mogelijk van deze criminele cellen te pakken hebben'', zei Aboutaleb aan het begin van de ingelaste raadsvergadering.
,,De situatie zal tot op de bodem worden uitgezocht, maar, vandaag, als Rotterdammers trekken wij hier, in dit debat, een grens. Een grens voor die mensen die met trots de naam 'Rotterdam Hooligans' aanheffen en enkel en alleen geweld brengen naar onze samenleving.''
Aboutaleb zei dat hij geschokt is door de hevigheid van de rellen. ,,Het gaat hier om reltrappers (...) die willens en wetens dit soort feesten bezoeken om de openbare orde te verstoren, om rellen te trappen, om agenten met de dood te bedreigen. Dat is onacceptabel. Wij moeten dit uitzoeken tot op de bodem en we moeten er alles aan doen om deze gebeurtenissen in de toekomst met wortel en tak uit te roeien. Dat lukt alleen als we de achtergronden ervan zorgvuldig bespreken en diepgaand onderzoeken.''
In zijn verklaring stelde Aboutaleb diep geraakt te zijn door de gebeurtenissen. Hij is intussen bij de ouders geweest van Van der Leeden. ,,Het was een emotioneel gesprek, met bijzonder sterke ouders. Ik ben onder de indruk van hoe zij met hun verdriet omgaan. Ik heb alle mogelijke steun toegezegd bij de verwerking van het verlies van hun enige zoon.'' Hij zei ook geraakt te zijn door de emotionele gesprekken die hij voerde met agenten die de bewuste avond dienst hadden.
Volgens Aboutaleb beschikt de politie over 1200 dossiers van mogelijke relschoppers. De politie bekijkt aan de hand van videobeelden of zij betrokken waren bij de rellen. ,,We maken er heel veel werk van om ze desnoods 's ochtends vroeg van hun bed te lichten'', aldus Aboutaleb. Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam wilde van de burgemeester weten hoeveel relschoppers al zijn aangehouden, buiten de drie arrestaties op de avond van het incident. ,,Als u wilt weten of ze al in de cel zitten, dan zeg ik nee'', moest Aboutaleb toegeven. ,,Maar we rusten niet voordat ze achter slot en grendel zitten.'' De burgemeester liet weten dat in totaal 21 agenten hebben geschoten tijdens het evenement. Hoeveel schoten er zijn gelost, is nog niet bekend. Volgens Aboutaleb zijn er ook aanwijzingen dat mensen in het publiek wapens in hun bezit hadden. Of zij schoten hebben gelost, is niet duidelijk. Aboutaleb sprak ook over het feit dat een commandant heeft verzuimd aan de korpsleiding en -beheerder door te geven dat de politie beschikte over informatie dat hooligans uit waren op rellen. ,,Bij een goede afweging van de informatie had de mobiele eenheid moeten komen.'' Hij zei dat als hij vooraf op de hoogte was geweest van deze informatie, hij overwogen zou hebben de vergunning voor het evenement in te trekken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl