nieuws

Politiechef krijgt schuld van rellen

hoekvanholland.cropresize.1.jpg
hoekvanholland.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De operationeel commandant van de Rotterdamse politie heeft steken laten vallen in de aanloop naar de rellen in Hoek van Holland. Ook heeft hij onvoldoende scherp gereageerd op aanwijzingen dat hooligans het feest wilden verstoren.
Dat concludeert plaatsvervangend korpschef Dick Schouten van de politie Midden en West Brabant in zijn onderzoek naar het functioneren van de pollitie rondom het strandfeest Sunset Grooves. Schouten heeft 29 betrokken politiemensen geïnterviewd en documenten bestudeerd.
Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht tot dat onderzoek. Hij heeft het stuk woensdag naar de gemeenteraad gestuurd, die er donderdagmiddag over debatteert.
Al een dag voor het dancefeest waren er aanwijzingen dat het mis zou kunnen gaan, maar die informatie is niet doorgegeven aan de districtschef en de korpsleiding. De operationeel commandant heeft vervolgens zaterdagavond ten onrechte besloten om geen ME op te roepen, toen hem dat werd gevraagd. Ook haalde hij politiemensen voortijdig terug naar het bureau.
Bij de rellen op het standfeest van 22 augustus werd de 19-jarige Robby van der Leeden doodgeschoten. Zes bezoekers raakten gewond. De poltie voelde zich door de relschoppers zo in het nauw gedreven dat er tientallen schoten zijn gelost.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Aboutaleb dat er voorlopige 'personele maatregelen' zijn getroffen. Welke dat zijn, willen hij en het poltiekorps niet zeggen. Ook heeft de burgemeester het Crisis Onderzoeksteam opdracht gegeven om een uitgebreid onderzoek naar de rellen in Hoek van Holland te doen. Het onderzoek moet in december klaar zijn.
De politievakbond ACP zegt in een reactie dat het 'zuur' is dat een menselijke inschattingsfout zulke grote gevolgen heeft gehad. "Dat heeft agenten, hun gezinnen en de hele samenleving getroffen'', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. Het onderzoek naar het politieoptreden op het strand van Hoek van Holland roept volgens Van de Kamp ook de nodige vragen op, bijvoorbeeld over de vergunningverlening. ,,Dat is te vaag en roept heel veel vragen op. Daar hebben we het laatste woord nog niet over gesproken. Er zijn procedures gevolgd, maar tijdens het proces is niet gescand of nadere maatregelen nodig waren.''
Van de Kamp stelt bovendien dat onduidelijk blijft of van de inzet van mobiele eenheid is afgezien uit financiële redenen. Die verhalen bereikten de politiebond vorige week uit de achterban. ,,Over dat punt wordt geen helderheid gegeven.'' Van de Kamp benadrukt dat het slechts gaat om een quick scan en dat andere onderzoeken mogelijk meer duidelijkheid geven.
Ook Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam houdt vragen. ,,Dit is de zoveelste rare beweging van de burgemeester en de korpsleiding. Eerst zou het aan de feesten liggen, daarna aan het wettelijk instrumentarium. En nu hebben ze iemand lager in de organisatie gevonden die de schuld krijgt.''
Lees HIER het onderzoek van plaatsvervangend korpschef Dick Schouten en de begeleidende brief van burgemeester Aboutaleb.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl