nieuws

Regiobedrijven doen mee aan windenergie ver op zee

ROTTERDAM - IHC Merwede uit Sliedrecht en het Rotterdamse Van Oord doen mee aan een groot project dat Nederland een leidende positie moet geven in windenergie. De plannen werden woensdag in de voormalige RDM-werf in Rotterdam gepresenteerd.
De samenwerking gaat over de ontwikkeling van windmolenparken die ver in zee staan. De technologie voor deze 'far offshore'-parken staat nog in de kinderschoenen. Negen partijen doen mee, waaronder Tennet, Ballast Nedam, de TU Delft en Energieonderzoek Centrum Nederland.
Onderzoek en ontwikkeling
Het project bestaat uit twee delen: een onderzoek naar en de ontwikkeling van de beste technieken voor windenergie op volle zee en een test-windmolenpark dat 75 kilometer van de kust bij Callantsoog moet komen. Op dit moment is nergens zo ver op zee een windmolenpark te vinden; de meeste staan dicht bij de kust. Het testpark moet in 2013 klaar zijn.
Bij de 'far offshore'-parken moeten windmolens worden geplaatst op plekken waar de zeebodem meer dan dertig meter diep is. Dat stelt bijzondere eisen aan bijvoorbeeld de fundering. IHC Merwede moet de schepen bouwen die kunnen worden gebruikt bij de aanleg van de 'far offshore'-parken.
Noodgedwongen ver in zee
De Nederlandse overheid wil vanaf 2020 jaarlijks minstens 6000 megawatt aan electriciteit opwekken met behulp van windmolens op zee. Door beperkingen zoals drukke zeevaartroutes en olie- en gasplatfoms kan slechts de helft van de benodigde molens dicht bij de kust worden neergezet. De andere helft moet verder in zee worden geplaatst.
Foto: met dit apparaat van Ampelmann is het voor technici en onderzoekers mogelijk om op volle zee van windmolen naar windmolen te gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl