nieuws

Korpschef: We hadden alle hens aan dek moeten hebben

ROTTERDAM - 'Als ik zie hoe groot de groep met gekken was, vind ik dat we alle hens aan dek hadden moeten hebben.' Dat zegt korpshef Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond in reactie op het drama in Hoek van Holland.
Ook de inzet van de mobiele eenheid tijdens het dansfeest op het Hoekse strand sluit Meijboom daarbij niet uit. Hij laat door de plaatsvervangend korpschef van de politie Midden en West Brabant onderzoeken wanneer de politie wist dat er tientallen hooligans van plan waren het feest te verstoren en waarom de mobiele eenheid niet achter de hand is gehouden.
Van de drie mensen die tijdens het dansfeest werden gearresteerd, zit niemand meer vast. Wel hoopt de politie dat door aangeleverde filmpjes alsnog relschoppers kunnen worden aangehouden.
Communicatiesysteem
Meijboom bevestigt dat het nieuwe digitale communicatiesysteem C-2000 tijdens de rellen 'niet optimaal functioneerde'. Politiemensen konden niet altijd met elkaar communiceren. Henk Jore van de politievakbond ANVP heeft gezegd dat C-2000 allesbehalve goed heeft gewerkt op het strand van Hoek van Holland.

'Totale kolder'

Volgens de korpschef van Rotterdam-Rijnmond is het 'totale kolder' dat er geen mobiele eenheid in Hoek van Holland is ingezet vanwege bezuinigingen. Hij reageert op berichten in het AD. Ook de politievakbond ACP heeft van haar leden gehoord dat er geen mobiele eenheid achter de hand was gehouden vanwege de kosten daarvan. De vakbond eist opheldering van de korpsleiding.
Het feest op het strand bij Hoek van Holland liep zaterdagavond uit de hand toen een te kleine groep politiemensen werd belaagd door een grote groep relschoppers. De agenten voelden zich zo in het nauw gedreven, dat ze waarschuwingsschoten losten.
Uiteindelijk werd de 19-jarige Robby van der Leeden dodelijk getroffen en raakten zes mensen gewond. Er wordt onderzocht of naast de politie ook andere mensen die avond kogels hebben afgevuurd.
Geen escalatie
Korpschef Meijboom wijst ook de beschuldiging van de hand dat de komst van extra agenten heeft geleid tot escalatie van het geweld op het feestterrein. Op het moment dat de politie het feestterrein opkwam, waren er al tien mensen weggebracht met steek- en snijwonden, aldus Meijboom.

Korpschef Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond