nieuws

Rotterdam doet opnieuw aangifte tegen oud-directeur Havenbedrijf

Willem_Scholten.cropresize.tmp.jpg
Willem_Scholten.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Rotterdam doet opnieuw aangifte tegen voormalig directeur Scholten van het Havenbedrijf Rotterdam en tegen bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuijzen. Scholten zou zijn omgekocht door de vroegere eigenaar van RDM.
Burgemeester Aboutaleb heeft de gemeenteraad met een brief op de hoogte gesteld van de aangifte.
Aanleiding voor de aangifte zijn gegevens die fiscale rechercheurs van de FIOD vorig jaar boven water hebben gehaald. De opsporingsdienst vermoedt dat Van den Nieuwenhuijzen aan Scholten steekpenningen heeft betaald.
Bankgaranties
Scholten verstrekte in 2004 zonder toestemming van de gemeente voor 150 miljoen euro aan bankgaranties voor het toenmalige scheepsbedrijf RDM, waar Van de Nieuwenhuijzen eigenaar van was. De havenbaas hield die bankgaranties buiten de financiële administratie van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Van den Nieuwenhuijzen kon met die garanties grote sommen geld lenen. Toen de RDM failliet ging, raakten de banken hun geld kwijt.

ss Rotterdam

Scholten werd ontslagen en het Rotterdamse havenbedrijf beschikte door het faillissement plotseling over de ss Rotterdam. Het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn was door RDM als onderpand ingebracht voor de leningen.
Rotterdam deed in januari 2005 al aangifte tegen Willem Scholten, omdat hij niet bevoegd was voor zulke grote bedragen bankgaranties te verstrekken. Die juridische zaak loopt nog steeds. Van den Nieuwenhuijzen wordt verdacht van faillissementsfraude.

Barclays

Banken die op grond van de bankgaranties van Scholten konden fluiten naar het geld dat ze uitgeleende hadden aan RDM.
Het Britse Barclays probeerde drie jaar geleden via de rechter 49 miljoen euro van de gemeente Rotterdam terug te krijgen dat het had uitgeleend aan Van den Nieuwenhuijzen. De rechter stelde de bank in het ongelijk.