nieuws

Marktkoopman op Afrikaanderplein aangehouden

ROTTERDAM - De Rotterdamse politie heeft woensdagochtend een marktkoopman aangehouden op het Afrikaanderplein. De 29-jarige man wordt beschuldigd van vernieling van een ruit bij het kantoor van Stadstoezicht en van verzet bij zijn arrestatie.
Bij zijn aanhouding werden ook politiehonden ingezet.
Volgens collega's was de marktkoopman boos omdat hij na de weigering van een kraam door Stadstoezicht de toegang van alle markten in Rotterdam werd ontzegd. Zo’n twintig meelopers, marktkooplieden zonder vaste kraam, verzamelden zich woensdag voor het kantoortje van Stadstoezicht op de Afrikaandermarkt. Ze zijn laaiend over de manier waarop een van hun collega’s vanmorgen behandeld werd na een discussie over een standplek. Al langere tijd is het onrustig op de Rotterdamse markten, vooral omdat de relatie tussen de marktkooplieden en Stadstoezicht - dat de rol van marktmeester op zich heeft genomen - zeer te wensen over laat.
In mei van dit jaar dreigden de marktlui met een blokkade van de stad als de markttarieven niet zouden worden verlaagd. Ze trokken met ruim 200 man naar het stadhuis aan de Coolsingel. Ook beklaagden ze zich over de in hun ogen arrogante houding van de medewerkers van Stadstoezicht. Wethouder Schrijer kijkt op van de klachten van de marktkooplui. Hij vindt dat de handelaren de regels die nu gehandhaafd worden, volgens afspraak, gewoon moeten accepteren. In september volgt een nieuw gesprek met de wethouder. Afbeelding: de emoties lopen hoog op bij de marktlui.